fbpx

Viktor Bout de Russische wapenhandelaar die Biden bereid is over te dragen aan Kremlin

GFC NIEUWSREDACTIE- Viktor Bout, ook bekend als de “handelaar in de dood” is een Russische wapenhandelaar die een straf van 25 jaar uitzit in een Amerikaanse gevangenis voor het verkopen van wapens aan de FARC, de nu ontbonden Colombiaanse guerrillagroep.

Meer dan een decennium later nadert de 55-jarige Bout misschien een kans op een nieuw begin, ook al heeft hij minder dan de helft van zijn gevangenisstraf van 25 jaar uitgezeten.

De Verenigde Staten, die probeerden te onderhandelen over de vrijlating van twee Amerikanen die gevangen zitten in Rusland – de basketbalster Brittney Griner en een voormalige marinier, Paul Whelan – stelden voor om hen te ruilen voor Bout, volgens een persoon die op de hoogte was van de onderhandelingen.

BEKIJK OOK
Ruim US$ 6 miljoen aan hulpgoederen geplunderd door Haïtianen

Russische functionarissen hebben aangedrongen op de terugkeer van Bout sinds zijn veroordeling in 2011 op vier aanklachten waaronder samenzwering om Amerikaanse burgers te doden.

Aanklagers zeiden dat hij ermee had ingestemd om luchtafweerwapens te verkopen aan informanten van de drugshandhaving die zich voordeden als wapenkopers voor de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia.

Foto: The Daily Digest