fbpx

VIDS biedt boeken over historie Inheemse gebieden aan universiteit

GFC NIEUWSREDACTIE- De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) overhandigde donderdag twee publicaties over de geschiedenis van Inheemse gebieden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEKUS).

Hierdoor kunnen studenten van ons hoogste wetenschappelijk opleidingsinstituut ook leren over de historische bewoning van Inheemse volken in Suriname.

De twee publicaties “Archiefonderzoek naar historische en eigentijdse bronnen over Kari’na (Caraïben) en Lokono (Arowakken) van de Beneden-Marowijnerivier” en “Inheemsen aan de Corantijn, 1900 voor Chr. – 1900 na Chr. – de historische Inheemse bewoning van de Corantijnrivier in West-Suriname” werden respectievelijk in 2005 en 2007 geschreven en konden dit jaar worden herdrukt binnen het Indigenous Navigator project dat VIDS heeft uitgevoerd tussen 2017 en 2021 met financiering van de Europese Unie.

BEKIJK OOK
Leerstoel ‘Gedragsgenetica’ aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen ingesteld

Beide publicaties zijn gebaseerd op archiefonderzoek in bibliotheken in Europa en zijn een aanvulling op de mondelinge overleveringen van onze ouders en voorouders over de historische bewoning en gebruik van de desbetreffende gebieden door Inheemse volken die nu nog op deze plekken wonen.

Hierdoor wordt hun strijd voor het verkrijgen van de juridische erkenning van hun rechten op land en hulpbronnen ondersteund.

Dorpshoofd Carlo Lewis van Apoera, tevens bestuurslid van VIDS, heeft de publicaties uitgereikt aan Jerome Egger, richtingscoördinator geschiedenis van ADEKUS en Tanya Sitaram, fungerend directeur van de bibliotheek van de universiteit.