fbpx

VHP Mediacommissie bezorgd over beknotting persvrijheid

GFC NIEUWSREDACTIE- De Mediacommissie van de regeringscoalitiepartij VHP in Suriname heeft met afschuw en verbijstering kennisgenomen van de mishandeling van een journalist van dagblad De Ware Tijd, door lijfwachten van vicepresident Ronnie Brunswijk.

De VHP Mediacommissie keurt de wijze van optreden van de beveiligers ten zeerste af en vraagt naar een grondig en onafhankelijk onderzoek en wacht het resultaat af.

De VHP Mediacommissie is ernstig bezorgd over de beknotting van de persvrijheid en mishandeling van de journalist. Persvrijheid is een van de pijlers van de democratie en die moeten wij koesteren.

We leven in een democratie en dat betekent dat journalisten vrijuit hun werk moeten kunnen doen. Als ze daarin gehinderd worden is dat een bedreiging van de democratie.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Onderwijzeressen in Suriname moeten zelf weer naar school omdat ze onderontwikkeld zijn

Het tegenwerken van de pers om zijn kritische en controlerende functie uit te oefenen is schending van de persvrijheid. Ondermijning van persvrijheid kan leiden tot geweld op journalisten en dat moeten wij niet toelaten.

BEKIJK OOK
Registratieplicht voor doorbetaald ouderschapsverlof aangevangen

Een vrije pers is namelijk van cruciaal belang in een rechtstaat, niet voor niets wordt de journalistiek ook wel de waakhond van de democratie genoemd.

In een rechtstaat moeten regeringen en politici kritisch gevolgd en gecontroleerd kunnen worden en daarvoor is een vrije pers onmisbaar. Journalisten mogen niet worden geïntimideerd of bedreigd. En het werk mag hen niet onmogelijk worden gemaakt.

Het instellen van perscensuur zal derhalve, indachtig de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat, onder geen beding worden getolereerd.

Deze afkeurenswaardige handeling van de beveiligers maakt dat de nieuws- en informatievoorziening naar onze samenleving toe is onthouden, aldus de VHP Mediacommissie.