fbpx

Verhoging stroomtarieven moet financieel-gehandicapte EBS redden

INGEZONDEN– Dat het verhogen van de stroomtarieven noodzakelijk is als we de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) financieel gezond willen maken, waarbij dit bedrijf ook een bijdrage kan leveren aan de staatskas, blijkt nu de enige oplossing te zijn.

Het bedrijf draait al jaren op verlies en is het financieel gehandicapt gehouden. Niet alleen de huidige regering zit met de EBS in zijn maag, maar ook de regering Bouterse.

Eén van de voorstellen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in 2016 verbond aan haar lening aan de Staat, is het afbouwen van subsidies bij de EBS.

Hiertegen werd zwaar geprotesteerd door de toenmalige oppositie – nu de huidige coalitie.

Nu blijkt de huidige regering geen andere optie te hebben, daar het IMF hetzelfde heeft geëist, met name het afbouwen van de subsidie bij onder meer de EBS.

Het vormt ook een onderdeel van het herstelprogramma dat de regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft gepresenteerd.

Niet wat grote delen van de samenleving op zitten te wachten en misschien een maatregel waar de regering bang voor is, maar feit is dat de EBS al jaren onder de kostprijs opereert.

BEKIJK OOK
Ministerie EZ: consumenten moeten geen snoep accepteren als kleingeld

De verkoopprijs is zwaar onder de kostprijs, waardoor er een gat ontstaat dat dat gedicht moet worden. Dat gebeurt met subsidies die niet transparant zijn. Een groot deel van het personeel afvloeien, zal volgens energiedeskundigen weinig soelaas bieden.

Voor een financiële gezondmaking moet het tarief verhoogd worden naar een niveau dat een efficiënt kostenniveau reflecteert.

De regering zal een eventuele verhoging wel goed en tijdig moeten doorspelen aan het volk. Het moet ook een acceptabele verhoging zijn die de sociaal zwakkeren gaat ontzien. Mensen, c.q. bedrijven die in staat zijn te betalen, moeten het betalen.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Worden bekenden en topcriminelen in Suriname nu ontmaskerd door operatie SKY?