fbpx

Verhandelde tiener die vermeende verkrachter doodde, krijgt proeftijd als ’tweede kans’, maar moet nabestaanden US$ 150.000 betalen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Amerikaanse Pieper Lewis sliep in de gang van een appartementencomplex toen ze voor het eerst de man tegenkwam die ze als haar vriend zou gaan zien. Ze was 15 jaar oud, op de vlucht voor een instabiel thuisleven in Des Moines.

Hij gaf haar een onderkomen en noemde haar zijn vriendin. Maar toen begon hij haar op datingwebsites te vermelden. Ze was zeven of acht keer gedwongen tot seks met mannen toen ze, zei Lewis in een schuldbekentenis, een van hen – een 38-jarige man- doodde.
Woensdag Vandaag stond ze voor de rechter.

Daar hoorde ze dat ze een voorwaardelijke celstraf opgelegd krijgt van twintig jaar, met een proeftijd van vijf jaar. Mocht Lewis zich dus niet aan de opgelegde regels houden, dan moet ze de gevangenis in. Daarnaast moet ze de familie van haar verkrachter een schadevergoeding betalen van bijna US$ 150.000.

De aanklagers twijfelen niet aan het verhaal van Lewis, vertelden ze in de rechtbank. En in een gerechtelijk document staat ook dat er bewijs is dat haar verhaal ondersteunt. Desondanks werd Lewis dus veroordeeld tot twintig jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter noemde de proeftijd die aan de straf werd gekoppeld ‘een tweede kans’ voor de tiener. Aan de schadevergoeding kon hij niets veranderen, ‘zo is de wet nou eenmaal’.

BEKIJK OOK
Orkaan Fiona handhaaft categorie 4 sterkte, zal Amerikaanse oostkust beïnvloeden

Er is veel ophef om de straf. Veel mensen vinden dat Lewis had moeten worden vrijgesproken. Daarnaast staat het verhaal van het meisje niet op zichzelf: The Washington Post schrijft dat in het hele land tieners vastzitten met dergelijke verhalen.

Lewis zelf nam uitgebreid de tijd in de rechtbank om haar kant van het verhaal te vertellen. “Ik wou dat het nooit was gebeurd”, zei ze. “Maar om te zeggen dat er in deze zaak maar één slachtoffer is, is absurd.” Ondanks de straf keek ze hoopvol naar de toekomst: “Ik ben het licht aan het einde van de tunnel. Ik moet zegevieren.”

De vermeende loverboy is niet veroordeeld. Een woordvoerder van de politie wilde niet reageren op vragen van The Washington Post daarover.

Foto: USA Today Network