fbpx

Venezolaanse oppositie wil miljarden aan humanitaire fondsen beschermen tegen crediteuren

GFC NIEUWSREDACTIE- Venezolaanse oppositiepartijen proberen miljarden dollars aan door de VN beheerde humanitaire fondsen te beschermen tegen buitenlandse schuldeisers door de details van hun vrijlating vertrouwelijk te houden.

Delegaties van de regering van president Nicolas Maduro en de oppositie keerden eind november, na een pauze van een jaar, terug naar de onderhandelingstafel in Mexico en ondertekenden een overeenkomst die gericht was op het geleidelijk vrijgeven van bevroren fondsen ter waarde van naar schatting $ 3 miljard.

Maar oppositieleiders maken zich zorgen dat de schuldeisers van de OPEC-natie juridische stappen kunnen ondernemen om een deel van de fondsen in beslag te nemen om onbetaalde schulden te innen, vertelden de bronnen dicht bij de zaak, die vroegen anoniem te blijven, aan Reuters.

BEKIJK OOK
Amerikaanse leger schiet Chinese spionageballon neer boven Atlantische Oceaan

Aangehouden op Venezolaanse rekeningen in het buitenland en meestal bestaande uit de opbrengst van de olieverkoop, werd het geld bevroren door Amerikaanse en Europese banken nadat de Verenigde Staten de sancties onder de regering van president Donald Trump hadden opgevoerd.

De sancties waren bedoeld om president Nicolas Maduro onder druk te zetten om stappen te zetten in de richting van vrije verkiezingen.