fbpx

Veilige landingen op JAP Luchthaven tijdens ‘slecht zicht’ in gevaar door uitvallen Instrument Landing Systeem

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Instrument Landing Systeem (ILS), waarmee luchtvaartuigen tijdens slecht zicht veiligere landingen kunnen maken op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven te Zanderij, Suriname, is sinds 6 februari uitgevallen.

“Dit brengt ons terug naar 7 juni 1989 waar het defect was en jammer genoeg 178 mensen om het leven kwamen bij een vliegtuigongeluk van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM),” zegt de bond van luchtverkeersleiders SATCA vandaag in een bericht.

Daarnaast is de ZY-VOR, één van de navigatiesystemen, waarmee de luchtverkeersleiders vliegtuigen uit elkaar houden al langer dan een (1) jaar defect. Dit met alle gevaren van dien.

“Deze issues worden herhaaldelijk en al langer dan een jaar gerapporteerd aan het ministerie Transport Communicatie en Toerisme waarbij er tot heden geen concrete en zichtbare acties zijn ondernomen. Doordat er momenteel minder opties zijn om vliegtuigen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, neemt de werkdruk op de luchtverkeersleiders al een poos toe.”

BEKIJK OOK
Afdeling Trafficking in Persons KPS te bereiken via WhatsApp

“Deze werkomstandigheden en het steeds doen vertragen van een betere remuneratie voor de luchtverkeersleiders hebben ertoe geleid dat gekwalificeerd personeel is weggetrokken en er van een extreme onderbezetting sprake is.”

“Door het defect raken van het ILS en de VOR en de extreme onderbezetting is het te verwachten dat er binnenkort enorme vertragingen, annuleringen en omleidingen van het vliegend verkeer zullen plaatsvinden. Er is verder geen zicht op wanneer deze systemen in orde zullen zijn,” aldus de SATCA.