Veel Surinamers smachten naar voedselhulp uit het buitenland

GFC NIEUWSREDACTIE- De situatie in Suriname was al schrijnend voor de verkiezingen van mei 2020, maar toen president Chandrikapersad Santokhi in juli overnam, is alles nog duurder geworden, vanwege de inflatie en de torenhoge schulden waarmee het land kampt.

Vele Surinamers smachten naar voedselhulp, omdat de prijzen voor levensmiddelen drastisch zijn gestegen. De salarissen zijn ondertussen niet mee gestegen. Veel mensen zijn hierdoor nog verder verarmd.

De 45-jarige Shasmita L. werkt als schoonmaakster bij een warenhuis in Suriname en zegt dat voedselhulp de enige mogelijkheid is om verlichting te brengen. Zij is een van de duizenden Surinamers die tussen augustus en december 2020 voedselpakketten ontving van de overheid. Nu dat project is achter de rug is, vraagt zij zich af hoe verder.

Ook de 32-jarige Rowena B. zit met haar handen in het haar. Zij is moeder van drie jonge kinderen en lukt het haar en haar partner nauwelijks om te overleven.

Haar salaris is SRD 1450 en is dat niet eens 50 SRD per dag. Een pakje kippenbouten kost zo’n SRD 110. De goedkoopste rijst is SRD 37,50 per 5 kilo.

Rowena vindt dat de regering teveel belooft, maar weinig doet. “Ze beloven dat ze je gaan helpen maar ze doen niets. Ik ben diep teleurgesteld. Het is verschrikkelijk hard en moeilijk. Voedselhulp zou een oplossing kunnen zijn, want veel mensen komen niet uit, omdat juist het eten zo duur is, zegt ze. “Om me heen, mijn buren, kennissen, ze hebben het allemaal heel zwaar.”

Overige berichten