fbpx

Vandaag gerechtelijke schouw 8 decemberproces in Fort Zeelandia

GFC NIEUWSREDACTIE- Vandaag, 29 november, zal het Hof van Justitie in het 8 decemberproces een gerechtelijke schouw laten plaatsvinden in Fort Zeelandia, de plek waar op 8 december 1982 vijftien prominente prominente personen in Suriname zonder vorm van proces door het militair regime zijn doodgeschoten.

Een schouw houdt in dat het Hof de terechtzitting tijdelijk verplaatst naar de vermoedelijke plaats van het delict.

Hoofdverdachte en voormalig legerleider Desi Bouterse moet vandaag van de rechter ook aanwezig zijn. Een van de maatregelen die het Hof inmiddels heeft genomen is de beslissing dat bij de schouw geen publiek aanwezig mag zijn.

Een plaatselijke schouw is belangrijk, omdat vanuit de verdachten steeds werd aangehaald dat de slachtoffers op de vlucht zijn doodgeschoten. Met een plaatselijke oriëntatie op de plaats van een schietpartij is het mogelijk om zich een beter beeld te vormen van de positie van de schutters en de slachtoffers.

BEKIJK OOK
Binnen korte tijd weer gaspistool tijdens tassencontrole bij minderjarige leerling ontdekt

Uit de processtukken in deze zaak valt te reconstrueren welke route de slachtoffers vanuit hun cel tot aan hun plaats van executie hebben afgelegd. Ook is al door middel van forensische analyse van onder meer de kogelinslagen in de muren van Bastion Veere berekend vanuit welke positie de dodelijke schoten op de slachtoffers zijn gelost.