fbpx

U.S. SOUTHCOM doneert medische – en schoolbenodigdheden aan Apoera als onderdeel van Operatie Gran Mati

GFC NIEUWSREDACTIE- De ambassade van de Verenigde Staten in Paramaribo, Suriname, heeft US$ 4.456 aan tandheelkundige benodigdheden en US$ 8.000 aan medicijnen gedoneerd aan de inwoners van Apoera, evenals US$ 9.996 aan schoolbenodigdheden voor alle 470 studenten binnen de basis- en middelbare scholen in de gemeenschap.

De donatie kwam van het U.S. Southern Command (SOUTHCOM) ter ondersteuning van Operatie Gran Mati ( goede vriend), de civiel-militaire operatie van het Surinaamse Nationale Leger (NL).

Het evenement, dat dit jaar de leveringen uit de Verenigde Staten en de deelname van verschillende medische en tandheelkundige specialisten uit Nederland omvatte, is een welkome aanvulling op de reguliere gezondheidszorg in de districten en een kans voor meer plattelandsgemeenschappen in Suriname om toegang te krijgen tot de broodnodige medische hulp.

Southcom-personeel hield toezicht op de levering van voorraden in samenwerking met Nederland.

In totaal bezochten ruim 24 medisch specialisten de Gran Mati, waaronder een tandarts en drie tandartsassistenten uit Nederland, een team van optometristen uit Paramaribo en twee artsen van het MMC in Apoera en MMC in Nickerie.

BEKIJK OOK
Mofina-beweging oriënteert zich bij Huize Ashiana

De eerste donatieceremonie vond plaats op 26 september in aanwezigheid van districtscommissaris Josta Lewis, de Nederlandse defensieattaché Geordie Klein en kapitein Blake Cox van SOUTHCOM. De minister van Defensie Krishna Mathoera en kolonel Werner Kioe A Sen waren ook aanwezig.

De inzet van personeel van SOUTHCOM voor Gran Mati is een stap om de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Suriname verder te versterken.

Zoals ambassadeur Karen Lynn Williams opmerkte: “De Verenigde Staten zijn er trots op deel uit te maken van zo’n belangrijk programma en we zijn blij dat we de kans krijgen om een gran mati te zijn voor de mensen op het platteland van Suriname.”

Het Gran Mati programma werd vrijdag afgesloten.