fbpx

Twee Wakai-pompen uitgevallen, gevolgen voor rijstsector enorm

GFC NIEUWSREDACTIE- Van de in totaal vier pompen Wakai, Nickerie, zijn twee uitgevallen en werken de resterende pompen niet in volle staat.

Dit kan leiden tot enorme nare gevolgen voor de agrarische productie, met name voor de rijstsector.

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft afgelopen week samen met de Caribbean Community Climate Change Centre (CCCCC) een veldbezoek gebracht aan het district Nickerie ten aanzien van het Wakaypompgemaal.

Het doel van het veldbezoek was om het Wakay-pompgemaal te inspecteren. Uiteindelijk moeten de twee defecte pompen worden hersteld.

Volgens Ivette Patterzon, Fungerend onderdirecteur Klimaatverandering van ROM, is de situatie zeer alarmerend. Het ministerie heeft een projectvoorstel ingediend in het kader van het regionaal project” Uitvoering Klimaatbestendige waterinfrastructuur”. Voor de uitvoering van het project is 625.000 euro gereserveerd.

BEKIJK OOK
Bij gemengde politieacties: honderden jongeren verwijderd nabij Hermitage Mall

Er is voor Nickerie gekozen om dit project uit te gaan voeren vanwege de volgende redenen:

– Uit het tweede klimaatrapport van Suriname (Second National Communication) is gebleken dat de watersector ook kwetsbaar is, als het gaat om de effecten van klimaatverandering

– Het Wakay pompgemaal is zeer belangrijk als het gaat om het naar binnen pompen van zoetwater via het Corantijn kanaal naar de verschillende rijst arealen in Nickerie

Vervolgens is rijst als agrarisch product een zeer belangrijke voedselvoorziening voor Suriname. “As we praten over rijst denken we gelijk aan Nickerie”, benadrukt Patterzon. Verder gaf zij aan, dat voor een duurzaam waterbeheer er maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de rijst inzaai in gevaar komt te staan.