fbpx

Top Amerikaanse legerofficier: invasie van Taiwan zou net zo rampzalig zijn als oorlog van Rusland tegen Oekraïne

GFC NIEUWSREDACTIE- De niet-uitgelokte invasie van Oekraïne door de Russische president Vladimir Poetin in februari zou de geschiedenis in kunnen gaan als een van de grootste strategische militaire fouten aller tijden, samen met Napoleons catastrofale invasie van het tsaristische Rusland en Hitlers genocidale oorlog tegen de Sovjet-Unie.

Nu waarschuwt de Amerikaanse legergeneraal Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, China dat het een soortgelijke strategische blunder zou maken als het zou proberen Taiwan binnen te vallen.

“Ik denk dat de Chinezen een groot risico zouden lopen om zo’n operatie op zich te nemen”, vertelde Milley aan verslaggevers. “Ik denk dat het onverstandig zou zijn. Het zou een politieke fout zijn, een geopolitieke fout, een strategische fout – vergelijkbaar met wat de strategische fout is die Poetin in Oekraïne heeft gemaakt.”

BEKIJK OOK
Iran klaagt bij FIFA nadat Amerikaanse voetbalbond islamitisch embleem van zijn vlag verwijdert

Philip Davidson, die destijds het Amerikaanse Indo-Pacific Command leidde, waarschuwde vorig jaar dat China tegen 2027 zou kunnen proberen Taiwan met geweld te onderwerpen. Meer recent waarschuwde Chief of Naval Operations Adm. Michael Gilday dat China veel eerder dan verwacht zou kunnen proberen Taiwan te veroveren, dat het als een afvallige provincie beschouwt.

De relatie van de Amerikaanse regering met Taiwan wordt geregeld door de Taiwan Relations Act van 1979, die opzettelijk vaag is over de vraag of de Verenigde Staten Taiwan zouden verdedigen tegen een Chinese invasie. Maar president Joe Biden heeft herhaaldelijk beweerd dat de Verenigde Staten Taiwan zouden verdedigen als China zou proberen de eilandnatie binnen te vallen.