Toezicht op werkuren Surinaamse buschauffeurs schiet tekort met gevaarlijke gevolgen

Bus

GFC NIEUWSREDACTIE– In Suriname worden buschauffeurs niet of nauwelijks gecontroleerd op het aantal uren dat ze dagelijks of wekelijks rijden.

Dat zeggen twee chauffeurs uit Paramaribo telefonisch aan GFC Nieuws. Critici wijzen erop dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid.

In de meeste landen waaronder Nederland zijn er strikte regels opgesteld om de arbeidstijden van buschauffeurs te reguleren en zo de verkeersveiligheid te bevorderen.

De arbeidstijdenwet in Nederland stelt dat een buschauffeur niet meer dan 9 uur per dag mag rijden, wat uitgebreid kan worden tot 10 uur maximaal twee keer per week.

Bovendien mag een chauffeur niet meer dan 56 uur per week en 90 uur per twee weken rijden. Rusttijden zijn ook nauwkeurig voorgeschreven; na 4,5 uur rijden moet een chauffeur een pauze van minimaal 45 minuten nemen.

Deskundigen leggen aan GFC uit dat het niet naleven van deze regels ernstige gevolgen kan hebben.

Vermoeidheid achter het stuur is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen.

OOK INTERESSANT
17-jarige tiener ingesloten voor zware mishandeling buurjongen, 15

Een vermoeide chauffeur kan de reactietijd zien verslechteren, het beoordelingsvermogen zien afnemen en in extreme gevallen zelfs in slaap vallen, met potentieel fatale gevolgen.