Er zijn binnen politieke kringen geluiden te horen over het actiever inzetten van het Surinaamse leger voor maatschappelijke ontwikkeling.
Bij de vorming van de nieuwe regering zijn er volgens ingewijden plannen in voorbereiding om defensie een bredere rol te geven die verder reikt dan alleen nationale veiligheid.
Het leger zou als het aan bepaalde politici ligt worden omgevormd tot een ontwikkelingsleger met een sterke sociale functie.
GFC Nieuws heeft vernomen dat er serieus wordt gekeken naar manieren om manschappen structureel in te zetten voor projecten die de gemeenschap direct ten goede komen.
Hierbij valt te denken aan de ondersteuning van wederopbouw in ondergelopen gebieden na overstromingen en het bouwen van eenvoudige woningen voor kwetsbare gezinnen.
Ook in de gezondheidszorg en het onderwijs liggen volgens bronnen kansen. Zo zouden militairen logistieke ondersteuning kunnen bieden bij medische campagnes in het binnenland en basisonderwijsprojecten kunnen versterken door infrastructuur of veiligheid te leveren op afgelegen posten.
Daarnaast wordt gedacht aan jeugdbegeleiding en sportprojecten waarbij militairen jongeren discipline, vaardigheden en structuur kunnen bijbrengen.
Het idee leeft dat het leger op deze manier opnieuw aansluiting kan vinden bij de samenleving en tegelijk de sociale weerbaarheid van het land vergroot.
Door defensie niet alleen als bewaker van grenzen te zien, maar ook als bouwer van toekomst, hopen voorstanders dat het imago van het leger een positieve wending krijgt en de samenleving een voordeel kan halen.
Of deze plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd in de komende jaren zal duidelijk worden. Maar het signaal is helder: een groter maatschappelijk nut van het leger staat op de agenda.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.