fbpx

TikTok geeft toe Amerikaanse gebruikers te bespioneren

GFC NIEUWSREDACTIE- ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, heeft vier medewerkers ontslagen omdat zij betrokken waren bij het bespioneren van Amerikaanse gebruikers op het platform.

Onder meer journalisten van Forbes en de Financial Times waren doelwit, blijkt na intern onderzoek.

De bevindingen komen op een uiterst ongemakkelijk moment voor ByteDance, dat juist probeert het blazoen wat op te poetsen in de Verenigde Staten om een wettelijk verbod op TikTok te voorkomen.

Het Amerikaanse Congres vreest dat het Chinese bedrijf gegevens van consumenten doorspeelt aan de regering in Peking of dat uiteindelijk zal doen.

De hechte band tussen ByteDance en de Chinese overheid was een belangrijk onderwerp in de publicaties van de bespioneerde Forbes-journalisten. Zij kwamen er dit najaar achter dat meer dan driehonderd aan het bedrijf gelieerde werknemers voorheen in dienst waren van Chinese staatsmedia. Ook vonden zij uit dat een andere, niet meer bestaande applicatie van ByteDance Peking-kritische informatie censureerde en pro-overheidsstukken juist naar voren schoof.

De medewerkers proberen te controleren of de journalisten uit de buurt bleven van mensen die voor ByteDance of TikTok werkten. Volgens interne mailcorrespondentie zou die poging gefaald zijn, ondanks dat zij de IP-adressen van de verslaggevers wel degelijk hadden verkregen.

BEKIJK OOK
Pamela Anderson wist dat vriend vreemdging toen ze hem 'zijn penis in de wasbak zag wassen'

ByteDance heeft de medewerkers ontslagen en stelt dat sprake is van een incident. “Het vertrouwen van het publiek dat we met enorme inspanningen hebben opgebouwd, zal aanzienlijk worden ondermijnd door het wangedrag van enkele individuen”, schrijft de “hevig teleurgestelde” CEO Rubo Liang, in een interne mail, ingezien door Forbes en The New York Times.

De onthulling van Forbes staat overigens niet op zichzelf. Zo schreef Buzzfeed afgelopen zomer dat Chinese werknemers nog steeds toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers.

In Europa ligt de situatie nog anders: TikTok paste deze maand zijn privacyvoorwaarden aan, waarin nu expliciet staat dat ook Chinese werknemers toegang hebben tot gegevens van Europese gebruikers. Verschillende Europarlementariërs maken zich daar grote zorgen over en willen dat de Europese Commissie ingrijpt.