fbpx

“Tienduizenden moeders zitten vandaag in een hulpeloze situatie”

GFC NIEUWSREDACTIE- Het is 8 maart. Ze loopt de supermarkt binnen. Tachtig Surinaamse dollars in haar tas. Bij de rekken, waarop de zakken rijst, uien, zout, suiker staan, schudt zij haar hoofd.

Ook bij de flessen olie, de blikken Sardien, Bruine Bonen pakt ze niets. Bij de rek met ‘Top Ramen’ droge soepen grijpen haar handen vijf stuks. Bij de kassa vraagt ze om 5 zakjes gebroken rijst van een kilo op krediet te nemen. Gelukkig mag dat wel. Haar drie kinderen hebben eten voor de komende vijf dagen.

Deze hartverscheurende beelden maken wij dagelijks mee. Na ontvangst van het salaris rond 27 februari heeft deze interieur verzorgster slechts SRD 80,- over in de eerste week van maart.

Tienduizenden moeders zitten vandaag in deze hulpeloze situatie. Niet alleen moeders in de laagste inkomensgroepen, maar ook verpleegsters, leerkrachten , ambtenaren, verkoopsters en klein onderneemsters zitten met hun handen in het haar.

1980-2000

De NDP is voortgekomen uit de 25 februari Beweging. In 1980 hebben wij de keuze bewust gemaakt voor ontwikkeling van de Mofina wan, de grassroots, mensen zoals deze moeders. Onze doelgroep is nooit veranderd. Vandaag vooral niet. Het dagelijks eten moet gegarandeerd zijn voor onze gezinnen, vooral onze kinderen. In de tachtiger jaren hebben wij basisvoeding bereikbaar gemaakt via CIS, daarna hebben wij als partij verkooppunten op straatniveau georganiseerd, vanuit de huizen van vooral moeders die de buurtgenoten goed kenden. Hierdoor werden basisgoederen jarenlang bereikbaar gemaakt voor de mofina wan, de grassroots.

2010-2020

Wi Musu feti na pina! Wij strijden tegen armoede! Dit was de NDP slogan tussen 2010 en 2020. Honderden NDP birti winkri’s werden gedraaid in de ressorten. Ook werden duizenden voedselpakketten binnen handbereik gebracht van de meest behoeftigen onder ons. Vandaag merken wij dat de regering Santokhi – Brunswijk niet in staat is om structureel verlichting te brengen voor onze gezinnen, onze moeders. Den man no e feti a pina, maar den e meki a pina!!

BEKIJK OOK
ICT-sector ready om deviezen te verdienen

2020-2023, Kon waka, nanga kon libi, a no a wan!

Alle verkiezingsbeloften ten spijt, binnen een jaar zou Suriname op spoor gebracht worden. Koersbeheersing, prijsstabilisatie, investeerders, Suriname zou gered worden! Santokhi ben waka na ala oso. Brunswijk ben trowe moni na gron gi sma.

Ini a libi nownow, zien we dat het allemaal sprookjesverhalen waren. Dagelijks eten is onbetaalbaar, de leiders zijn onbereikbaar!

UN thema internationale vrouwendag 2023: DigitALL: Innovation and technology for gender equality.

Wij betuigen onze solidariteit met dit thema, vastgesteld door de Verenigde Naties. Ook onze vrouwen verdienen het om volledig betrokken te worden in de hedendaagse digitale innovatie en technologie. Immers, vrouwen staan aan de basis voor daadwerkelijke sociale en economische groei in gemeenschappen en landen.

Maar, dit internationaal thema lijkt thans onbereikbaar voor onze vrouwen. Want het is wetenschappelijk bewezen dat mensen pas in staat zijn om hogere doelen na te streven, wanneer zij in hun basisbehoeften kunnen voorzien.

Surinaamse vrouwen zijn vandaag niet in staat om te voorzien in hun fundamentele basisbehoeften zoals veiligheid, voedsel, huisvesting, drinkwater, gezondheidszorg en onderwijs. De NDP constateert daarom dat wij moeilijk aansluiting kunnen vinden op het VN thema van dit jaar.

Onze baby’s, bejaarden en mensen met een beperking voelen de gevolgen het zwaarst. Daarom staan de NDP vrouwen vandaag, in diepe rouw, bij het monument van Mama Sranan.

Wij demonstreren onze pijn en verdriet van deze dagen aan land en volk. Ook de internationale wereld mag het weten, wij kunnen deze situatie niet langer dragen.

Opo uma fu Sranan,
Meki wi opo,
Wi kondre Sranan e ari wi!

Purple Movement, Nationale Democratische Partij.