Terwijl delen van het land regelmatig onder water staan, liggen 19 sterke pompen in een loods te verroesten

GFC NIEUWSREDACTIE- De regering van Suriname heeft sinds 2018 in het kader van de India-creditline 19 grote waterpompen voor plaatsing op 10 locaties landelijk aangeschaft middels een lening van maar liefst US$ 12.6 miljoen.

Volgens de voortgangsmonitoring van het Herstelplan is het project reeds voor “84% gerealiseerd” met de aantekening “reeds geleverd en opgeslagen”.

Deze pompen blijken allemaal nog in originele verpakking in een door de Regering tegen een fors bedrag gehuurde loods van Kuldipsing opgeslagen.

Het exacte huurbedrag per maand wilde men niet doorgeven, vermeldt de Vereniging van Economisten in haar maandelijkse editie VES Inzicht.

Suriname heeft aan al de wereldconferenties geparticipeerd en de politici zijn voldoende op de hoogte van de bedreigingen voor ons land. Opeenvolgende regeringen en parlementen hebben het belang van goed waterbeheer in woord en geschrift gepredikt. Toch functioneren de zovele waterschappen in Nickerie nauwelijks en zijn de aangekondigde nieuwe waterschappen nooit gerealiseerd, schrijft de VES.

OOK INTERESSANT
Lorenzo(5) die maandag door schorpioen werd gestoken blaast laatste adem uit

“Terwijl de ministeries van LVV, OW en RO bakkeleien over wie het beleid voor de waterschappen mag bepalen, blijft modern waterbeheer achterwege en lopen woonbuurten en productiegebieden met regelmaat onder water.

“Terwijl delen van de kustvlakte, zowel woongebieden als landbouwgebieden in de kustvlakte, regelmatig onder water staan liggen er 19 sterke pompen in een loods te verroesten.

“Terwijl de rente op de lening van India aantikt worden de pompen maar niet nuttig ingezet.

“Terwijl de schade aan de agrarische productie in de ondergelopen gebieden toeneemt, weigert ook deze regering deze pompen te plaatsen.”

Dit beleid, dat weliswaar onder de vorige regering is begonnen, maar ook door deze regering de afgelopen 20 maanden is voortgezet, is geen productie stimulerend beleid maar een productie vernietigend beleid, benadrukt de VES.

De conclusie is dan ook dat de natuur zich niet laat programmeren en elke samenleving de plicht heeft zich tegen de climate change in te dekken door gerichte waterbeheersingsmaatregelen.

OOK INTERESSANT
Auto die voor interieurschoonmaak was aangeboden gestolen, jeugdige verdachte aangehouden

De regering zal deze pompen zo snel als mogelijk met prioriteit op de 10 locaties moeten plaatsen. De kans is anders groot dat wanneer die gebieden de volgende keer weer onder water komen te staan en de politiek hun gezicht laat zien, de gemeenschappen ze wegjaagt.