SWM-directeur garandeert dat kraanwater Brokopondo niet gecontamineerd is

kraan water

GFC NIEUWSREDACTIE- Het kraanwater te Brokopondo, Suriname, is volgens directeur Clifton Linga van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) niet gecontamineerd.

Dat zei Linga maandagmiddag te LIM FM, nadat hij eerder op de dag een Krutu had bezocht in het district Brokopondo naar aanleiding van cyanide die is ontdekt in het stuwmeer.

Linga begrijpt de bezorgdheid van de mensen in het district dat het water vervuild is met cyanide en daardoor dodelijk is voor de plaatselijke bevolking. “Wij garanderen dat ons water veilig en betrouwbaar is”, benadrukte hij.

Linga was samen met minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu en andere functionarissen aanwezig bij de Krutu, waar de autoriteiten de mensen probeerden te overtuigen dat het SWM-water wel veilig is.

De situatie is tijdens de Krutu uit de hand gelopen, toen mensen met emmers en flessen water kwamen en beweren dat het water uit de kraan niet meer veilig is. De directeur vroeg aan de mensen uit welke kranen het water is getapt, maar niemand kon concreet antwoord geven. Linga is zelf naar enkele kranen in dorpen geweest en water uit de kraan gedronken om de mensen ervan te overtuigen dat hij de waarheid praat.

OOK INTERESSANT
Kritiek op voormalige VES- topman Ramautarsing die verkeerd beeld schetst over kosten Suriname

Hij legt uit dat vanaf de melding van mogelijke cyanidevervuiling in het stuwmeer binnenkwam de SWM meteen met een extra monitoring van het SWM-water is begonnen. Vanaf 4 mei zijn er dagelijks monsters genomen van het water in diverse gebieden in het district. Uit het resultaat blijkt dat het water niet is gecontamineerd.

Aan het Natuur Instituut voor Milieu-onderzoek is verder gevraagd om het water te testen.