Surinamers zeer bevoorrecht met betaalbare toegang tot top medische zorg

Arts

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Het merendeel van de inwoners van Suriname beseft wellicht niet hoe bevoorrecht ze zijn dat ze tegen een relatief laag tarief toegang hebben tot hoogopgeleide medische specialisten, vaak opgeleid in Nederland of België.

Surinamers en andere inwoners die contant voor een specialistisch consult betalen, zijn doorgaans slechts omgerekend zo’n 12 euro kwijt.

Ook de ziektekostenpremies zijn opvallend betaalbaar; een dertiger betaalt bij het SZF omgerekend slechts zo’n 25 euro per maand.

Desondanks garandeert dit tarief zorg van experts die veelal hun opleiding hebben genoten aan prestigieuze universiteiten in Europa.

Een Amerikaanse wetenschapper heeft dit opgemerkt in een gesprek met GFC na een grondige analyse van de Surinaamse gezondheidszorgkosten.

“Patiënten in Suriname hebben toegang tot specialisten zoals neurologen, cardiologen, gynaecologen, urologen en KNO-artsen, die uitstekend opgeleid zijn in Nederland, en dat alles tegen een opmerkelijk laag tarief,” benadrukt hij.

Hij voegt eraan toe: “Velen in Suriname zouden zeer dankbaar moeten zijn voor deze zorgvoorzieningen, vooral wanneer men de kosten vergelijkt met landen zoals de VS.”

OOK INTERESSANT
Tieners ontvangen tot 5000 notificaties per dag en besteden uren aan TikTok

Als referentie: in de VS kost een eerste consult bij een neuroloog tussen de $200 en $500+ zonder verzekering, terwijl een afspraak met een cardioloog tussen de $300 en $600+ kan liggen.

De gemiddelde ziektekostenpremie voor een dertiger ligt daar tussen de $400 en $500 per maand, wat 16 tot 20 keer hoger is dan in Suriname.

De wetenschapper merkt ook op dat dit gemiddelden zijn en dat de daadwerkelijke kosten in de VS kunnen variëren. Bovendien worden niet alle zorgkosten daar gedekt en worden veel medicijnen niet vergoed.

Hij wijst erop dat het gebrek aan medicijnen en moderne apparatuur een sterk minpunt is in Suriname dat snel aangepakt dient te worden. “Maar jullie hebben wel de hulp van zeer goed opgeleide specialisten tegen extreem lage premiebedragen.”