fbpx

Surinamers kunnen liever in eigen land blijven in plaats van als derderangsburgers te leven in Nederland

INGEZONDEN- Vorige week was ik voor zaken op een ministerie in Paramaribo en hoorde drie ambtenaren luidop met elkaar discussiëren.

Allemaal vertelden dat als ze de kans zouden krijgen om hun verblijfspapieren in orde te krijgen, ze met het eerste en beste vliegtuig naar Nederland zouden afreizen om er permanent te gaan wonen.

Deze overheidswerkers die tijdens werktijden vaak meer aan het praten en luieren zijn, maar ook anderen in dit land, denken nog steeds dat het leven in Nederland veel gemakkelijker is dan in Suriname.

Waar ze helemaal geen rekening mee houden, is dat ze van een koude kermis thuis zullen komen indien hun droom werkelijkheid wordt.

Een meerderheid Surinamers en Antillianen die zijn vertrokken naar de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam leven daar als derderangsburgers in veelal te kleine woningen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 150 kg zware vrouw die klaagt over gedrag van mannen krijgt harde ‘klappen’ van populaire influencer

Ik heb zelfs meegemaakt dat hele families opgepakt zitten in ruimtes van nog geen 60 vierkante meters, ergens op de vierde etage. Een tuin zoals wij die in Suriname hebben is er helemaal niet bij.

Ook qua inkomsten zijn zij er dikwijls slecht aan toe want ze kunnen geen goede baan vinden.

Neem ook in ogenschouw dat velen niet eens werken en totaal afhankelijk zijn van een overheidsuitkering om te kunnen overleven.

Deze uitkeringstrekkers hebben net voldoende geld om boodschappen te halen en de rekeningen te betalen.

Het is voor deze groep een leven als derderangsburgers met weinig toekomstperspectieven, vooral als ze de 40 jarige leeftijd al zijn gepasseerd, geen goede opleiding achter de rug hebben en weigeren de handen uit de mouwen te steken.

BEKIJK OOK
Vrouwen krijgen vaak complimenten over hun uiterlijk terwijl ze die niet verdienen

Binnen de Nederlandse samenleving worden deze Surinamers ook niet altijd gerespecteerd of beter uitgelegd, men kijkt soms op hen neer.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Surinaamse homotienerjongen in Den Haag die niet uit de kast durft te komen krijgt hulp van vrouwen

Surinamers die het wel redden en hogerop weten te klimmen op de Nederlandse maatschappelijke ladder zijn diegenen die veel beter zijn opgeleid en de juiste werkmentaliteit hebben. Zij zijn bereid hard te werken en dat doen ze ook.

Met luiheid, een gebrek aan voldoende opleiding, kennis, leergierigheid en motivatie zul je moeilijk hogerop komen in Holland. Helaas voldoen de meeste Surinamers niet aan de gestelde criteria.

Wat rest is een baan als schoonmaker of vuilnisman. Dat is eerlijk, maar ook erg hard werken, waar velen van ons moeite mee hebben.

Alle mensen in Suriname zonder de juiste diploma’s en arbeidsmentaliteit die ervan dromen om een goed leven te leiden in Nederland, doen er daarom goed aan om liever in eigen land te blijven.

Het beste is om die droom in de diepvries te stoppen!

De teleurstelling zal namelijk erg groot zijn wanneer ze daar tot het besef komen dat ze als een nobody op een zolderkamertje ergens vier hoog platzak verder zullen leven in het volgens hen paradijselijk Nederland.

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]