fbpx

Surinamers controleren elkaar te weinig en dat heeft soms dodelijke gevolgen

INGEZONDEN- Dat mensen in Suriname soms onnodig komen te overlijden door de passieve houding die velen hebben, is nog steeds niet goed doorgedrongen tot de meerderheid in het land.

Het lijkt in Suriname de normaalste zaak van de wereld te zijn dat fout gedrag dat uiteindelijk een fataal verloop kan hebben wordt geaccepteerd of oogluikend wordt toegestaan.

Geen vrouw of man die er in sommige gevallen wat van zegt of er daadwerkelijk iets aan doet. Pas wanneer er doden te betreuren zijn komt men tot het besef dat men vooraf anders had kunnen handelen of ingrijpen.

Een pregnant voorbeeld is het geval aan de Ringweg in Paramaribo waarbij een vrouw door haar levenspartner om het leven werd gebracht.

Van een goede vriendin van mij heb ik te horen gekregen dat een kennis van haar die toentertijd een buurvrouw was van het latere slachtoffer, op de avond vlak voor haar dood, zeker een uur lang gegil heeft gehoord dat kwam vanuit de plaats delict.

Ook andere buren hoorden geluiden die erop wezen dat een vrouw werd mishandeld.  Maar niemand heeft de politie gebeld, want zo wordt beweerd, het slachtoffer werd wel vaker afgetakeld.

Alsof dat een valide reden is om de hulpdiensten niet terstond te bellen!

Deze onfortuinlijke dame zou mogelijk nu nog in leven zijn geweest indien de mensen in haar buurt direct alarm hadden geslagen, zoals het in dit soort gevallen simpelweg hoort.

OOK ZUIPLAPPEN GAAN ZONDER PROBLEMEN ACHTER HET STUUR ZITTEN

Een ander frequent voorkomend wangedrag is dat personen gaan stappen of naar feestjes gaan tot in de late uurtjes, zich tegoed doen aan alcoholische dranken en vervolgens doodleuk met een veel te hoog alcoholgehalte in hun bloed gaan autorijden.

BEKIJK OOK
Vrouwen die hun vriend dumpen hebben dat al maanden geleden besloten, beweert Casanova

Personen die sober zijn en in de gaten hebben dat anderen ladderzat zijn zouden in dit soort gevallen direct moeten ingrijpen, er een groot protestpunt van moeten maken en zelfs de autosleutels moeten afpakken.

Maar ik heb het zo vaak meegemaakt dat niemand er wat van zegt wanneer anderen na een feestje in bezopen toestand in hun auto willen wegrijden.

Ik, die nog nooit een druppel alcohol heb gedronken, ik ben namelijk niet gek, moet er altijd zelf een groot probleem van maken en krijg nooit bijval van anderen!

Ze vinden telkens dat ik erg ‘moeilijk’ doe! Maar ik blijf erbij dat ik juist zeer goed handel wanneer ik de autosleutels van zuiplappen die zelf willen gaan rijden in beslag neem!

Een dronken persoon achter het stuur is een groot gevaar voor zichzelf en anderen op de weg en dat lijkt voor veel wezens in Suriname niet makkelijk te begrijpen.

Een bevriende politieman vertelde mij vaker dat dronken mensen in het verkeer vaak de oorzaak zijn van dodelijke ongevallen. Een heleboel verkeersslachtoffers zouden nu nog in leven zijn indien er geen sterke drank was gedronken.

Surinamers moeten leren om elkaar beter te controleren. Er is hier veel te weinig sprake van sociale controle!

Foto ter illustratie.

R. Pinas