fbpx

Suriname zal fiscale groei en stabiliteit versterken met $ 150 miljoen IDB-begrotingssteun

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname zal zijn fiscale houdbaarheid versterken en de economische groei bevorderen met de begrotingssteun van US $ 150 miljoen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

De fondsen zullen de regering helpen om het belastinginningssysteem te herzien, het toezicht op en de efficiëntie van de overheidsuitgaven te vergroten, de fiscale planning en het beheer te verbeteren en het toezicht op staatsbedrijven te versterken. Dat meldt de IDB in een bericht.

Dit is de eerste operatie in een geplande reeks van drie operaties met één tranche, die zullen helpen bij de financiering van belangrijke hervormingen en het versterken van het begrotingsbeheer.

De door de reeks gefinancierde maatregelen zijn technisch gerelateerd, maar worden onafhankelijk gefinancierd als geplande beleidsmatige begrotingssteun.

Het programma ondersteunt het plan van de regering om de inning van inkomsten te verbeteren door de goedkeuring van de belasting over de toegevoegde waarde en de goedkeuring van voorschriften om het belastingbeheer in alle belangrijke sectoren van de economie te versterken.

Zij zal ook de modernisering van het agentschap voor de ontvangsten ondersteunen door de oprichting van een semi-autonoom agentschap voor de ontvangsten (SARA) en de opstelling van een actieplan voor de herziening en actualisering van de classificaties van de uitgavenbegrotingen in overeenstemming met de internationale beste praktijken.

BEKIJK OOK
Ramdin weerlegt beweringen over ontvangst op Bali

Daarnaast wordt verwacht dat de overheid een elektronisch aanbestedingsplatform zal lanceren om de overheidsuitgaven te stroomlijnen en dat tegen 2025 ten minste acht ministeries dit platform zullen gebruiken om hun biedingsprocessen te beheren.

Ook moeten ten minste vijf ministeries richtlijnen aannemen om de veerkracht van de openbare infrastructuur tegen klimaatverandering tegen 2025 te vergroten.

Tegen het einde van het programma wordt verwacht dat de regering een vermindering van haar schuld zal bereiken van de huidige 132 procent van het bruto binnenlands product naar 105 procent in 2025, een sterkere economische groei van 1,8 naar 3,0 procent en hogere belastinginkomsten uit indirecte belastingen (van 8,1 procent naar 9,5 procent van het bbp).

Andere doelstellingen zijn het helpen van de overheid om armoede te verminderen en gendergelijkheid te bevorderen. De budgetondersteuningslening van $ 150 miljoen van de IDB heeft een looptijd van 20 jaar, met een respijtperiode van 5,5 jaar, en rente op basis van Secured Overnight Financing Rate (SOFR).

Dit is de eerste Policy Based Loan (PBL) die sinds 2016 voor Suriname is goedgekeurd.