Suriname wil weer verdienen uit bauxietsector

bauxiet

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname staat voor een mooie kans om weer geld te kunnen verdienen uit haar bauxietvoorraden in het West-Suriname Bakhuisgebied.

Er is jarenlang onderzoek geweest naar de bauxietreserves in dit gebied, waarbij de eerste stappen richting ontwikkeling zichtbaar waren met het Essed-plan.

Volgens de vooruitzichten zal de wereldwijde vraag naar aluminium toenemen en Suriname heeft een unieke kans met 324 miljoen ton bauxiet die in zeker 80 jaren niet zal opraken.

“Om de inkomsten uit deze voorraden te krijgen, moeten we investeerders aantrekken,” zegt president Chan Santokhi. Om die reden heeft de president een groep van deskundigen gevraagd het land te leiden naar die investeerders.

Een van de belangrijkste lessen uit het verleden is dat we nu niet alleen moeten focussen op grondstoffenexport, omdat als de exportprijzen dalen, die een negatieve impact kunnen hebben op de economie.

“Voor mij is belangrijk dat bij het aantrekken van investeerders er voldoende werkgelegenheid zal zijn voor de Surinamers, dat investering exportgericht is, opdat lokaal ondernemerschap ontwikkeld wordt, dat waardetoevoeging gestimuleerd wordt en er kwaliteitsproducten gemaakt worden,” aldus de president.

OOK INTERESSANT
Man twee keer op dezelfde dag aangehouden in verband met verduistering en verspreiding van pornografische beelden