fbpx

Suriname moet meer gaan produceren, maar waarin?

INGEZONDENVeel politici en economisten hameren al jaren op een verhoging van de productie, maar weinigen zeggen waar, hoe en op welke afzetmogelijkheden deze verhoogde productie gestoeld dient te zijn.

Als we meer gaan produceren slechts voor de lokale markt, zal daar geen vreemde valuta mee verdiend worden.

Een verhoogde productie zal alleen soelaas voor de algehele Surinaamse economie bieden als die op exportgericht is. Maar dan moet ons product ook concurrerend kunnen zijn op de internationale markt en ook zullen de afzetmogelijkheden een solide karakter moeten dragen.

Als je iets produceert dat ook door een land als Brazilië wordt gemaakt en van goede kwaliteit is, zal het Surinaamse product goedkoper en kwalitatief niet mogen onderdoen voor dat van de Brazilianen. Onze kostprijs moet goed zijn en het product van goede kwaliteit.

Ook zullen we rekening moeten houden met de obstakels c.q. beschermende maatregelen die vaak gelden op vreemde markten.

BEKIJK OOK
Economische illusies van valse profeten

Veel landen beschermen hun eigen bedrijven en werknemers, door zware importtarieven toe te passen op goederen die ze ook vervaardigen.

Dus verhogen van een productie en de export die daarmede wordt beoogd, moet zeer goed bestudeerd worden, alvorens geld te verkwanselen aan haar opvoering.

Dat Suriname zelf meer vreemd geld moet gaan verdienen, staat als een paal boven water, want we hebben tot nog toe een importeconomie, die dringend verlegen is om valuta die de zaak drijvende moeten houden.

Hoe op korte termijn veel meer dollars en euro’s binnen zullen moeten stromen, daar heeft vrijwel niemand snel een gepast antwoord op.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Prijscontrole en valutaomzetting geen oplossing