fbpx

Suriname maakt zich gereed voor beter beheersysteem medisch afval

GFC NIEUWSREDACTIE- Het verwerken van afval in Suriname moet op een milieuvriendelijke wijze gaan geschieden, en daarvoor is er een goed afvalverwerkingsplan nodig.

Medisch afval is ook onderdeel hiervan. De focus moet ook gericht worden om een beter en duurzame afvalbeheerssysteem te creëren voor een schoner milieu.

In dit kader is een plan uitgewerkt door de consultants van Unite Caribbean. Vervolgens werd dit plan gepresenteerd aan het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en verschillende stakeholders in Suriname.

Medisch afval wordt opgehaald door de vuilophaaldienst en vervolgens gedumpt te Ornamibo. Het blijkt dat medisch afval een specifieke stortplek heeft op de vuilstortplaats Ornamibo. Daarnaast is er toch een zorgplicht die aangepakt moet worden.

BEKIJK OOK
Het ziet er helemaal niet goed uit voor de zorg

Tijdens de workshop is er niet alleen gesproken over een “Nationale Medische afval plan” voor Suriname, maar werd er ook gediscussieerd over:
# Afval van dierenasiel
# Afval van Ziekenhuizen
# Medisch afval
# Zwerfvuil in zee
# Restafval
# Verbrandingsoven

Verder zijn er voorstellen gedaan vanuit Unite Caribbean, waarop Suriname moet letten en welke prioriteiten belangrijk zijn om het afvalprobleem op te kunnen lossen.

Het ministerie wil zich inzetten voor het coördineren en verbeteren van de samenwerking tussen alle relevante stakeholders die een bijdrage moeten leveren aan adequaat chemicaliën- en afvalbeheer in Suriname.