Suriname krijgt ondersteuning van IDB ongeacht besluit IMF

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi van Suriname heeft op VN-vergadering gevraagd voor een herbeoordeling van Suriname, om op die manier meer financiële middelen los te krijgen.

Suriname heeft de status van een ‘middle income nation’, terwijl dat niet gebaseerd is op de realiteit. Volgens de president is Suriname een ‘low income nation’.

De Inter-Amerikaanse Bank (IDB) heeft Suriname verzekerd van een financiële steun van US Dollar 500 miljoen. Het IDB-programma wordt geïmplementeerd ongeacht de besluiten van het IMF, zei de president maandag op een persconferentie.

Suriname kampt met een zware economische crisis. In november 2020 maakte de regering bekend dat het land niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen.

Suriname kan in drie jaar tijd rekenen op ruim US$ 690 miljoen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als het Herstelprogramma wordt goedgekeurd.

“Wij hebben ook gesproken met de president van de IDB in New York en het belangrijkste nieuws is dat de IDB inkomt met US$ 500 miljoen.”

Volgens de president reist de top van de IDB begin volgende maand af naar Suriname om de samenwerking te bekrachtigen.