Suriname gaat voor eliminatie malaria

GFC NIEUWSREDACTIE- De Medische Zending (MZ) in Suriname heeft vandaag 8 microscopisten gecertificeerd na een succesvolle theoretische en praktische training van 7 maanden.

Naast toespraken van de trainers die het belang van het testen van personen benadrukten, kwam ook de Coördinator van het Malariaprogramma Helene Hiwat aan het woord die aangaf dat Suriname in de komende jaren gaat voor eliminatie van Malaria.

Vanaf het vorig jaar heeft Suriname geen nationale cases meer gekend. De personen die positief zijn getest komen allemaal vanuit de buurlanden waar Malaria nog een grote uitdaging is.

Directeur Herman Jintie van MZ spoorde de pas opgeleiden aan om zich nationaal op te stellen en beschikbaar te zijn zodra er een beroep op ze gedaan wordt.

De grote uitdaging waarmee MZ geconfronteerd wordt, zei hij, is het feit dat ondanks er weinig gevallen zijn, de gemeenschappen blijvend moeten worden geïnformeerd over deze actuele dreiging.

De voorzitter van het Stichtingsbestuur, Centhia Rozenblad, riep de geslaagden op om samen met de andere gezondheidswerkers te werken aan de doelen van MZ en het Malaria Programma.

OOK INTERESSANT
President Santokhi's belofte van ontwikkeling met olie-inkomsten: inspiratie of dode mus?

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Rakesh Gajadar Sukul, die ook voor MZ in het binnenland heeft gewerkt, benadrukte het belang van werken voor en met gemeenschappen. Hij riep de cursisten daarom op om te gaan voor eliminatie van malaria en gemeenschappen te blijven informeren.

De opleiding is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid met ondersteuning van fondsen van IDB en het Malaria Programma.

Deze cursisten zullen ingezet worden in diverse stabiele en mobiele gemeenschappen in het binnenland om ervoor te zorgen dat elk een met Malaria heel snel wordt gediagnosticeerd en behandeld.