In een recent rapport van InSight Crime wordt beweerd dat de Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk, samen met ex-president Desi Bouterse, in verband is gebracht met drugshandel op basis van gehackte e-mails die in 2022 zijn buitgemaakt in het kantoor van de procureur-generaal van Colombia.
De informatie uit deze gehackte e-mails suggereert ook voortdurende politieke banden op hoog niveau tussen de Surinaamse autoriteiten en de georganiseerde misdaad.
De beschuldigingen hebben tot een sterke reactie geleid van vicepresident Brunswijk. In een interview met TBN-Prime Alert ontkende hij elke betrokkenheid bij drugshandel en noemde de beschuldigingen “suggesties en lafhartige verzinsels.”
Hij benadrukte dat hij juridische experts heeft ingeschakeld om de zaak te onderzoeken en overweegt internationale juridische stappen te ondernemen tegen wat hij “waardeloze beschuldigingen” noemt.
InSight Crime is een gerenommeerde non-profit denktank en mediaorganisatie gespecialiseerd in de georganiseerde misdaad in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De organisatie heeft kantoren in Washington, D.C., en Medellín, Colombia.
Volgens InSight Crime is het vermeende bewijs van de betrokkenheid van Ronnie Brunswijk bij drugshandel afkomstig uit een e-mail gedateerd op 25 augustus 2020.
De e-mail suggereert dat Brunswijk zou zijn omgekocht om in te grijpen in een drugsvangstoperatie, waardoor deze niet tot inbeslagnames of arrestaties heeft geleid.
De vicepresident daagt de buitenlandse onderzoekers uit om naar Suriname te komen en hun bewijzen te presenteren aan de Surinaamse autoriteiten. Hij beweert dat er “alleen maar onwaarheden worden verteld” en wil hard bewijs zien voordat hij de beschuldigingen serieus neemt.
Brunswijk benadrukt dat hij goede banden heeft met zowel ex-president Bouterse als de huidige president Chandrikapersad Santokhi, en dat hij niet wegloopt voor enige vorm van onderzoek.
Het is niet de eerste keer dat Brunswijk en Bouterse door buitenlandse media in verband worden gebracht met grootschalige drugshandel.
In april van dit jaar publiceerde de Franse krant Le Monde een onderzoeksvideo waarin Suriname werd aangeduid als een narcostaat onder leiding van Bouterse en Brunswijk, die beiden eerder veroordeeld zijn voor drugshandel.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com