Brunswijk uit bezorgdheid over vertrek Cubaanse artsenmissie

GFC NIEUWSREDACTIE- Dat de Cubaanse artsenmissie van de afgelopen jaren tot op heden in Suriname een succes is, behoeft volgens waarnemend president Ronnie Brunswijk geen betoog.

Dit is wederzijds duidelijk gemaakt tijdens een ontmoeting tussen Brunswijk en de Cubaanse ambassadeur in Suriname, Igor Azeuy.

Echter zijn zowel Suriname als Cuba eens dat de huidige overeenkomst moet worden geëvalueerd. Hiertoe zijn er reeds gevorderde gesprekken gaande tussen het ministerie van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken Internationale, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Brunswijk maakt zich zorgen over het vertrek van de laatste groep van 32 medische specialisten en gezondheidswerkers van Cuba uit Suriname.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: HIV- besmette personen lopen groter risico op plotselinge hartstilstand

Deze vertrekken op 18 september en er is geen zicht op wanneer de groep terugkeert. Eerder zijn al enkele Cubanen vertrokken uit Suriname.

Samen met desbetreffende ministerie en de ambassade hier te lande zal volgens Brunswijk het proces tot terugkeer van de artsen moeten worden bewerkstelligd.

Ook de betalingsachterstand van Suriname aan Cuba zal volgens hem worden ingehaald.

Tijdens de meeting was ook Edwin Noordzee als de coördinator van de Cubaanse artsen in Suriname aanwezig. Volgens hem is de afwezigheid va deze artsen vooral in het achterland maar ook in de stad voelbaar. Er is volgens hem een groot tekort aan artsen voor het binnenland.

Zowel de waarnemend president als de ambassadeur hebben gewezen op de vriendschappelijke banden tussen beide landen. De relatie zal volgens hen in de komende periode verder uitgediept moeten worden.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten