fbpx

STVS treft voorlopige oplossing WK-voetbal uitzendingen

GFC NIEUWSREDACTIE- Door defecte zenders en internetprobleem is het televisiebereik in sommige Inheemse dorpen zoals Pëlëlu Itëpu, Kawemhakan, Apoera, Section en Washabo in Suriname komen weg te vallen.

Dat deelde STVS-directeur Raoul Abisiona mee aan VIDS-bestuur onder voorzitterschap van Muriel Fernandes en vertegenwoordigers van de Beweging Nationaal Inheems Belang.

De nationale zender zet zich samen met regering in om een voorlopige oplossing in de dorpen te treffen, waardoor de mensen de WK-voetbal, die 20 november in Qatar start, op de televisie kunnen volgen. STVS heeft de exclusieve uitzendrechten voor WK 2022.

“Het wordt een parabol- of YouTube-systeem, die geïnstalleerd zal worden in de recreatiezaal of krutu oso en de mensen kunnen daar samenkomen om naar de WK-voetbal te kijken. Welke optie het wordt, zullen we nog besluiten met de regering”, zegt Abisiona.

Voor het gebruik van het YouTube-systeem zal Telesur het internetbereik in de gebieden opkrikken. STVS heeft geprobeerd om ATV te laten inkomen in gebieden waar de zender van de STVS defect is geraakt. “Maar als de zender van STVS is gebrand, kan je gevoeglijk aannemen dat ATV ook is uitgevallen. Het zijn aparte zenders, maar zijn op één kanaal aangesloten”, zegt de STVS-directeur.

Carlo Lewis, bestuurslid van VIDS, hoopt dat de voorlopige oplossing spoedig wordt ingevoerd, aangezien de WK-voetbal in aantocht is. Hij herinnert zich dat tijdens de WK van 2010 ook gebruik is gemaakt van het parabolsysteem.

BEKIJK OOK
Conceptbeschikking werkgroep parade defilés overgedragen aan president

Hij ziet wel graag dat het zender- en internetprobleem snel wordt opgelost, waardoor elk huishouden kan genieten van televisiebeelden van STVS. Apoera en de omliggende dorpen hebben te maken met een internetprobleem.

Abisiona geeft aan dat sinds het probleem van het televisiebereik hem in februari heeft bereikt, heeft hij op zijn beurt dat kenbaar gemaakt bij de regering. Volgens de STVS-directeur heeft vicepresident Ronnie Brunswijk hiervoor binnen korte tijd goedkeuring gekregen van de Raad van Ministers.

De financiering van nieuwe zenders is toen niet van de grond gekomen vanuit het ministerie van Financiën. De kosten zijn geraamd op ongeveer USD 95.000.

“Ik heb het probleem besproken met president Chandrikapersad Santokhi toen ik op 18 oktober een voetbal overhandigde aan het staatshoofd bij de lancering van ons WK-programma. Er is toen alles eraan gedaan om de kwestie aan te pakken. Echter, de nieuwe zenders krijgt je niet in een korte periode in Suriname, omdat deze niet hier worden gemaakt maar die worden gefabriceerd in Italië”, zegt Abisiona.

De zenders kunnen pas over ongeveer vier maanden geleverd worden aan Suriname.