Strafzaak tegen Joel Martinus ‘Bordo’ wordt hervat

Bordo

GFC NIEUWSREDACTIE- De kantonrechter in Suriname heeft beslist dat de strafzaak tegen Joel Martinus ‘Bordo’ en medeverdachte Clifton Jongaman alias ‘Keppie’ wordt hervat.

De zaak werd geschorst, nadat de advocaat een wrakingsverzoek had ingediend. Dit verzoek is door de rechter ongegrond verklaard en is besloten dat de hervatting van de zaak plaatsvindt op 6 november.

Een speciale politie-eenheid die belast is met een onderzoek in de strafzaak, waarbij een vliegtuig enige tijd geleden werd begraven en onlangs werd opgegraven, heeft in november 2022 een inval gepleegd op verschillende adressen in Paramaribo en Moengo.

Tijdens een inval werd het woonadres van Bordo aan de Hanna’s Lustweg ook doorzocht, maar van hem was geen spoor te bekennen. Na deze inval werd er één verdachte aangehouden te Moengo.

OOK INTERESSANT
Suriname's toekomst onder president Brunswijk belooft welzijnsboost

De speciale politie-eenheid had al enige tijd informatie dat Bordo die ook bekend staat als ‘Money Hond’, zich verplaatst zou hebben naar het buitenland.

Bordo wordt naar verluidt gezocht vanwege zijn betrokkenheid bij activiteiten die in nauw verband staan met de grensoverschrijdende criminaliteit.

Het KPS gelastte vervolgens een uitgebreide interne opsporing voor Bordo, omdat hij in verband gebracht wordt met het opgegraven vliegtuig in het oosten van Suriname. Daar zou een éénmotorig vliegtuig begraven liggen. Dit vliegtuig werd door de autoriteiten opgegraven.

Het vermoeden bestaat dat het om een drugsvliegtuig gaat, dat om onbekende redenen op die locatie werd begraven. Naar verluidt, zou minimaal één persoon die belast was met de graafwerkzaamheden, spoorloos zijn verdwenen.

OOK INTERESSANT
Analisten waarschuwen Surinaamse regering voor 'grondstoffenvloek'

Wie de opdracht gaf om het vliegtuig te begraven, is nog onduidelijk. Het vermoeden bestond toentertijd bij inlichtingendiensten dat toen het vliegtuig werd opgegraven, iemand Bordo tipte en die vervolgens met de noorderzon vertrok.

Bordo en Keppie staan sinds december 2022 op de Facebookpagina van de [politie en website van Interpol Red Notice. Intussen heeft Keppie zich aangemeld bij de politie en in verzekering gesteld.

Beiden worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan moord, medeplegen/medeplichtigheid tot moord; doodslag, medeplegen/medeplichtigheid aan doodslag; bedreiging met misdrijf; deelneming aan een criminele organisatie, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en overtreding van de Wet Money Laundering.