fbpx

Storing hoogspanningslijnen Afobaka oorzaak blackout

GFC NIEUWSREDACTIE- Tijdens geplande werkzaamheden aan een van de hoogspanningslijnen vanuit Afobaka in Brokopondo (Suriname) is vanochtend omstreeks 06:25 uur een storing opgetreden, waarbij de lijn die in bedrijf was uitviel.

Als gevolg hiervan kwam het EPAR-gebied (Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne en Saramacca) voor circa 2 uren zonder elektriciteit te zitten. Zo meldt de Energiebedrijven Suriname (EBS).

Ongeveer 60% van de elektrische energie die nodig is om de vraag in het EPAR gebied te dekken, is afkomstig van de SPCS hydrocentrale. Hiernaast wordt het EPAR ook voorzien door de thermische centrales van SPCS en de EBS. Als gevolg van dit tekort is het beveiligingssysteem van het netwerk aangesproken, met de blackout als gevolg.

BEKIJK OOK
Suriname Chinese Business Alliance hoopvol over ontwikkeling Suriname

Na herstelwerkzaamheden op de lijn vanuit Afobakka kon de EBS weer overgaan tot het voorzien van de verschillende gebieden. Rond 08:00 uur vanochtend werden de eerste gebieden geleidelijk aan weer voorzien van elektriciteit en tegen 09:35 uur was de stroomtoevoer naar het EPAR-gebied volledig genormaliseerd, meldt de EBS.