fbpx

Startsein opzet diepwaterhaven november in Nickerie

GFC NIEUWSREDACTIE- Het startsein voor het opzetten van een diepwaterhaven faciliteit in Nickerie, Suriname, zal op maandag 21 november worden gegeven.

“De diepwaterhaven zal zeker komen, dit kan u verzekeren”, zegt directeur Andreas Talea van NV Havenbeheer. Ruim twee jaren hebben de onderhandelingen geduurd tussen Phoenix Development Company en Havenbeheer om te geraken tot dit punt. Het Amerikaans bedrijf zal iets meer dan 5.4 miljard USD investeren in Suriname.

Enkele kopstukken binnen de gemeenschap waren huiverig over dit project. Talea legt uit dat hij de twijfels begrijpt, maar zegt ook dat de diepwaterhaven geen sprookjesverhaal is.

Voor het district Nickerie zal dit project positieve ontwikkelingen met zich mee brengen. Local content is één van de ontwikkelingen die deze haven verder tot ontwikkeling zal brengen.

BEKIJK OOK
Delegatie Eximbank van India op bezoek in Suriname

De samenwerkende partijen hebben bij dit project aan verschillende factoren aandacht geschonken. Het milieuaspect als het Bigipan beschermgebied zijn in kaart gebracht.

Contractueel zal na 25 jaar de diepwaterhaven faciliteiten in de boezem komen van de Staat en NV Havenbeheer zal zich dan verder bekommeren over de waterhaven. Volgens Talea zal dit project diverse voordelen opleveren voor het rijstdistrict, maar meer nog voor Suriname.

Tot slot geeft Talea aan dat er met Phoenix development Company er meerdere samenwerkingsverbanden aangegaan kunnen worden ten behoeve van de Surinaamse economie.