Sozavo start met lang gevraagde uitbetaling achterstallige kinderbijslag en financiële bijstand

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) in Suriname is van start gegaan met de uitbetalingen van Algemene Kinderbijslag (AKB) en Financiële bijstand zwakke huishoudens (FBHH) en mensen met een beperking (FBMMEB)in het dorp Kwamalasamutu te Sipaliwini.

Onder de aanwezigen bevonden zich vicepresident Ronnie Brunswijk, de minister van Sozavo Uraiqit Ramsaran, directeur Sociale Zaken Melitia Sentelia, Waarnemend directeur AOV- fonds Rosette van Varsseveld en de Coördinator Afdeling Administratie Uitbetaling Sociale Voorziening (AUSV) Ruchama Pinas.

De bewoners van het Boven- Surinamegebied ontvangen jaarlijks hun uitkeringen, dit vanwege de hoge logistieke kosten welke gepaard gaan met de uitbetalingen. In dat kader heeft het ministerie van Sozavo getracht de uitbetalingen zoveel mogelijk te clusteren.

Minister Ramsaran gaf bij de aftrap aan, dat tijdens zijn aantreden er een achterstand was aan uitbetalingen van Financiële Bijstand en kinderbijslag welke terug liepen tot 2019 .

“Het Ministerie heeft deze achterstanden geinventariseerd en vandaag is het zover dat de uitbetalingen van AKB, FBHH en FBMMEb over het jaar 2019 en 2020 uitbetaald kunnen worden .Wij zijn er voorstander van dat elke Surinamer krijgt waar ze recht op hebben” aldus de SoZaVo bewindsman.

Ruchama Pinas- Aida, coördinator AUSV geeft aan, dat de uitbetalingen van de uitkeringen in het binnenland tot nog toe vlot verlopen.

Het bedrag dat uit de achterstand uitgekeerd wordt, is het oud AKB bedrag van SRD 50 per kind per maand. In november en december 2020 bedraagt de verhoging SRD 75 en vanaf juni 2021 wordt een bedrag van SRD 125 per kind uitgekeerd.

Aan de bewoners van de overige dorpen die nog hun uitkeringen moeten ontvangen, vraagt Pinas- Aida nog even om geduld te betrachten.

Volgens haar doet haar team en de Sozavo-leiding er alles aan om alle achterstanden voor eind van dit jaar in te lopen.