fbpx

Sociale media blijken bij te dragen aan toename cosmetische ingrepen

GFC NIEUWSREDACTIE- Influencers op sociale media hebben bijgedragen aan een opname van mensen die cosmetische ingrepen gebruiken om hun uiterlijk te verbeteren, suggereert onderzoek.

Instagram-influencers die procedures hebben gehad, zoals botox en lip- en gezichtsvullers, hebben de neiging om de voordelen van de verbeteringen te promoten zonder de nadelen bekend te maken, zo bleek uit de studie.

De deelnemers werden ondervraagd over hun gebruik van Instagram en gezichtsfilters – software die de vorm van een gezicht op het scherm manipuleert – om hun besluitvorming over cosmetische procedures te informeren.

Uit de studie bleek dat alle deelnemers naar Instagram-influencers keken voor informatie over cosmetische ingrepen.
De verhalen van de influencers over lichaamstransformatie waren instrumenteel in deelnemers die op zoek waren naar informatie en aanbevelingen over cosmetische ingrepen, zeggen de onderzoekers.

Respondenten vonden influencers herkenbaar – meer dan beroemdheden – omdat ze bewijs konden zien van de procedures op echte mensen.

BEKIJK OOK
Kale en korte man vol tatoeages één van 's werelds meest invloedrijke mannen

Ze onderzochten ook de invloed van gezichtsfilters op sociale platforms die potentiële operatie-opties op selfies plaatsen met behulp van augmented reality (AR).

De studie wees uit dat digitale verbeterende filters consumenten naar cosmetische ingrepen kunnen leiden in de hoop de digitaal verbeterde versies van zichzelf tot leven te brengen.

Onderzoekers zeggen dat de gegevens onthullen hoe influencers vaak de risico’s van cosmetische ingrepen niet benadrukken door de verbeteringen af te schilderen als gewoon een ander type schoonheidsbehandeling zoals een manicure of hairextensions.

Experts zijn van mening dat de studie licht werpt op de donkere kant van sociale media en lichaamsverbeterende technologieën, waar Instagram de risico’s van cosmetische ingrepen kan bagatelliseren en AR-technologie onrealistische schoonheidsnormen bevordert.