fbpx

Santokhi vanuit de VS: de wisselkoersen baren mij ernstige zorgen

GFC NIEUWSREDACTIE- Vanuit de Verenigde Staten (VS) laat president Chandrikapersad Santokhi weten dat de wisselkoersen er enorm zorgen baren.

“De wisselkoersen baren mij ook ernstige zorgen. Als regering hebben wij gesprekken gevoerd met de Centrale Bank van Suriname en andere actoren binnen de financiële sector. De retentieregeling van 35% gaat per vandaag in. Deze maatregel moet de druk op de USD doen afnemen,” schrijft de president op social media.

Santokhi: “Ik heb tot nu toe goede gesprekken gevoerd met onder andere het IMF, de IDB en de Secretaris-Generaal van de OAS. Het IMF heeft inmiddels ingestemd om te starten met heronderhandelingen over het herstelprogramma, dat door de economische ontwikkelingen in de wereld niet haalbaar is.”

“De wereld biedt perspectieven, maar door slechts samen te bundelen, kunnen wij nagaan wat wij voor de komende generaties kunnen betekenen,” aldus Santokhi.

De afgelopen week zei waarnemend president Ronnie Brunswijk dat de wisselkoersen uiterlijk dinsdag moeten dalen. “De president is niet in het land, maar voordat hij terugkomt, moet de koers dalen. A koers musu saka.”

BEKIJK OOK
Jaarrede president op 29 september

Brunswijk zei verder dat er maatregelen getroffen zullen worden tegen banken en cambio’s als die proberen de koers omhoog te duwen. “Ik ben waarnemend president, dus ik ga maatregelen treffen. We doen niet aan vriendjespolitiek.”

Hij meent dat als de regering een koers bepaalt er daarmee gewerkt moet worden. “Als de regering de koers bepaalt op 20 moet daarmee gewerkt worden. Niemand brengt de koers naar 30.” Het kan volgens hem niet zo zijn dat een paar mensen van bepaalde banken de koers bepalen.

De vicepresident haalde aan dat de regering zal interveniëren op de markt, zodat de koers daalt. Hij haalde ook uit naar de gouverneur van de Centrale Bank van Suriname, die de koers niet meer onder controle heeft. “Als gouverneur, een monetaire autoriteit, moet je de koers kunnen controleren en als je dat niet kan, moet je weg. Je moet dan plaats maken.”

Volgens Brunswijk is er een reserve van USD 2 miljard, dus hij kan zich niet voorstellen waarom de koers dagelijks omhooggaat.