fbpx

Rusland onthoudt Europa van gas in een poging sancties opgeheven te krijgen

GFC NIEUWSREDACTIE- Rusland zei dinsdag dat het de aardgasstroom naar de Europese Unie niet zou hervatten totdat de sancties zijn opgeheven.

Rusland erkent daarbij niet dat het opzettelijk een energiecrisis veroorzaakt in Europa als een middel om de westerse economische straf voor zijn invasie van Oekraïne tegen te gaan.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vertelde verslaggevers dinsdag dat de “problemen” met het pompen van gas door de Nord Stream 1-pijpleiding “tot stand kwamen vanwege de sancties die westerse landen tegen ons land en verschillende bedrijven hebben ingevoerd.”

Maar EU-leiders en industriefunctionarissen zeiden dat sancties geen belemmering vormen voor de gasstroom. “Het is belangrijk om eraan te herinneren dat er niet slechts één gaspijpleiding van Rusland naar Europa is”, zei de energiewoordvoerder van de Europese Commissie.

BEKIJK OOK
Brazilië staat voor cruciale beslissing: meer Bolsonaro of terug naar Lula?

“Als er een technisch probleem was dat de bevoorrading via Nord Stream 1 belemmerde, zou er een mogelijkheid zijn, als er bereidheid was, om gas via andere pijpleidingen aan Europa te leveren,” zei hij. “Dat zien we niet gebeuren.”

De opmerkingen van Peskov komen slechts enkele dagen nadat de Russische staatsenergiegigant Gazprom aankondigde dat het de gasleveringen via Nord Stream 1 “voor onbepaalde tijd” heeft verminderd, onder verwijzing naar “apparatuurproblemen” bij een van zijn compressorstations.

Die aankondiging kwam uren nadat de G-7 vrijdag zei dat het vanaf 5 december een gepland prijsplafond op de Russische olie-export zou implementeren.