fbpx

Rusland neemt geen deel meer aan graanakkoord Oekraïne

GFC NIEUWSREDACTIE- Rusland heeft zijn deelname aan een historische overeenkomst die de export van vitale graan uit Oekraïne mogelijk maakte, opgeschort na een naar eigen zeggen drone-aanval op Russische schepen in de bezette Krim.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat Oekraïne de Zwarte Zeevloot nabij Sebastopol op het geannexeerde Krim-schiereiland aanviel met 16 drones in de vroege uren van zaterdag, en dat Britse marine-“specialisten” hadden geholpen bij het coördineren van de “terroristische” aanval. Londen verwierp botweg de claim van Moskou.

De door Turkije en de VN bemiddelde deal om de graanexport te ontgrendelen die in juli tussen Rusland en Oekraïne is ondertekend, is van cruciaal belang voor het verlichten van de wereldwijde voedselcrisis die door het conflict is veroorzaakt. De overeenkomst heeft al de export van meer dan 9 miljoen ton Oekraïens graan mogelijk gemaakt en zou op 19 november worden verlengd.

BEKIJK OOK
Chinese protesten over COVID-lockdowns bereiken kookpunt

“Van Russische zijde wordt de deelname aan de uitvoering van overeenkomsten over de export van landbouwproducten uit Oekraïense havens opgeschort”, zei het ministerie van Defensie in een verklaring. Rusland zei dat de stap, die de Oekraïense graanexport uit zijn cruciale havens aan de Zwarte Zee zal verminderen, werd genomen vanwege de drone-aanval en de deelname van Britse specialisten.

Sebastopol, dat de afgelopen maanden verschillende keren het doelwit is geweest, dient als hoofdkwartier voor de vloot en als logistiek knooppunt voor operaties in Oekraïne.

Foto: Ministerie van Defensie Turkije