fbpx

Ruim 350 huishoudens Godo Olo hebben 24 uur stroom

GFC NIEUWSREDACTIE- “Godo Olo kon a kiing” ( Godo Olo is verlicht), zo klonk het vanuit de gemeenschap van het dorp dat aan de Tapanahonirivier in het Surinaamse binnenland is gelegen.

Op zondag 13 november is officieel het hybride zonne-energiesysteem in gebruik genomen. Hiermee hebben ruim 350 huishoudens dag en nacht de toegang tot stroom verkregen.

Vicepresident Ronnie Brunswijk haalde samen met minister David Abiamofo van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Inter-American Development Bank (IADB) vertegenwoordiger, Sergio Ballon, de schakelaar omhoog, waarna het dorp volledig werd verlicht.

Met een vuurwerkspektakel werd de sfeer rond de ingebruikname van het solar systeem opgevoerd, waarna het publiek zich al juichend naar de krutu oso baande voor de samenkomst.

Tijdens de krutu prees vicepresident Ronnie Brunswijk zich gelukkig met de ontwikkeling rond de hernieuwbare energievoorziening te Godo Olo.

Er zijn naar zeggen van Brunswijk plannen om meer ontwikkeling te brengen voor de gemeenschappen in het binnenland.

Minister David Abiamofo gaf aan dat er gekozen is voor hernieuwbare energievoorziening in de vorm van hybride systemen; een combinatie van zonnepanelen, batterij opslag en een generator voor gebieden waar de elektriciteitsvoorziening vanuit de EBS een uitdaging is.

De bewindsman refereerde naar onder andere de dorpen Apetina en Poeketie die binnen afzienbare periode ook van 1×24 uur stroom zullen worden voorzien.

BEKIJK OOK
Leidster kindertehuis ingesloten voor mishandeling kinderen

In het laatst genoemd dorp is dezelfde dag nog het startsein gegeven voor de bouw van een solarplant. “Het project te Poeketie is één van grote omvang en zal meerdere dorpen dag en nacht van stroom voorzien”, gaf Abiamofo tijdens zijn speech aan.

De NH-bewindsman ging eveneens in op het belang van de betaling voor de stroomvoorziening; “Hierover zal adequaat met de gemeenschap worden gecommuniceerd.”

Ook attendeerde de minister de samenleving van Godo Olo er wederom op dat met de vernieuwing, het oude netwerk zal worden neergehaald. “Het is daarom van belang, de woningen te laten aansluiten op het nieuwe netwerk”, zei Abiamofo.

De aanwezige generator beschikt over een capaciteit van 250 KVA en is modulair gebouwd, wat betekent dat het mogelijk is om het systeem uit te breiden.

Het Hybrid Solar Energy Project is een pilot dat voortvloeit uit een financieringsovereenkomst, gesloten met de Global Environment Facility/ Inter-American Development Bank ( GEF/IADB) en de Surinaamse overheid.

Voorafgaand aan de ingebruikname zijn bewustwordingssessies gehouden waarbij de gemeenschap bewust is gemaakt over onder andere de werking van het nieuwe systeem en zuinig omgaan met stroom.