fbpx

Regering bouwt na 20 jaar basisschool in Inheems dorp Curuni

GFC NIEUWSREDACTIE- In het Inheemse dorp Curuni in Zuid-West Suriname zal 20 jaar na stichting van het dorp een aanvang worden gemaakt met de bouw van een basisschool.

Tijdens de Raad van Ministers (RvM) vergadering van 10 november is hiervoor goedkeuring gegeven, meldt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de vicepresident (vp).

Vp Ronnie Brunswijk, die leiding geeft aan de RvM, stond pal achter het voorstel van Onderwijsminister Marie Levens voor de bouw van de school.

Brunswijk is vaak in het binnenland en kent de noden van de mensen aldaar. Niet alleen de school zal worden gebouwd, maar ook een leerkrachtenwoning wordt opgezet voor de huisvesting van maximaal twee leerkrachten.

BEKIJK OOK
Enorme drukte bij pompstation om verhoogde brandstofprijzen

In het nabijgelegen dorp Amatopo wordt ook een school opgezet. Dit project zal in samenwerking met Stichting Groene Groei Suriname worden uitgevoerd.

Curuni is één van de laatste twee Inheemse dorpen in Zuid- Suriname die niet over een school beschikt. Er wonen Surinamers van de Triostam in dit dorp die voornamenlijk Trio spreken. De geletterdheid bij de bewoners in het Nederlands of Sranantongo is volgens het Ministerie van Onderwijs onder de 5%.

Met de opzet van de school zullen kinderen tussen de 5-15 jaar onderwijs genieten. Ook jongvolwassenen zullen alsnog in de gelegenheid worden gesteld Nederlands te leren lezen en schrijven.