OPINIE – Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in Suriname lijkt een nieuwe en bijzonder ondoordachte manier te hebben gevonden om zijn falen te rechtvaardigen.
Deze keer is de zondebok diefstal van meubilair, volgens hun eigen verklaring.
Dit excuus is echter moeilijk te aanvaarden, gezien het feit dat een tekort aan meubilair al jarenlang een hardnekkig probleem is dat de kwaliteit van het onderwijs in Suriname ernstig ondermijnt.
De bewering dat diefstal de hoofdoorzaak is van het meubilairtekort op scholen lijkt ronduit lachwekkend. Ja, het is mogelijk dat er inbraken plaatsvinden op scholen, maar om dit als de enige reden te bestempelen, is misleidend en simplistisch. Het is onverantwoordelijk om te trachten de aandacht af te leiden van de dieperliggende problemen die al jaren spelen.
Een veel plausibeler oorzaak van het meubilairtekort is het ontbreken van een doeltreffend beleid en planning door het ministerie zelf. Het ministerie heeft keer op keer gefaald om voor voldoende meubilair te zorgen om aan de behoeften van de scholen te voldoen. Dit probleem is al veel langer een zorg dan de recente beweringen over diefstal.
Bovendien, het ministerie lijkt te vergeten dat tijdens vanwege het doorstroomsysteem het onderwijsstelsel in Suriname is geconfronteerd met een plotselinge toename van het aantal leerlingen in diverse klassen. Scholen werden gedwongen om meer leerlingen te huisvesten, wat leidt tot overvolle klaslokalen en een nijpend tekort aan meubilair.
Het is verontrustend dat het ministerie lijkt te denken dat het verantwoording kan blijven ontlopen voor zijn falen door steeds nieuwe excuses te verzinnen. In plaats van zichzelf te rechtvaardigen, zou het ministerie er goed aan doen om verantwoordelijkheid te nemen voor de problemen in het onderwijsstelsel en serieus werk te maken van oplossingen.
Een van de oplossingen is om te investeren in meubilair en infrastructuur voor scholen. Er moet ook worden nagedacht over het herstructureren van het onderwijsstelsel om ervoor te zorgen dat de behoeften van leerlingen en docenten worden aangepakt. Dit zou de prioriteit moeten zijn, in plaats van steeds nieuwe excuses te verzinnen.
Het is de taak van het ministerie om te zorgen voor de best mogelijke onderwijsomstandigheden, en het is hoog tijd dat ze die verantwoordelijkheid serieus nemen.
Het constant zoeken naar zondebokken is niet de oplossing; actie en investeringen in het onderwijs zijn dat wel. Het is tijd om de belangen van de leerlingen voorop te stellen en alle buitenlandse reizen ‘on hold’ te zetten ten gunste van het verbeteren van het onderwijs in Suriname.
Ben M.D.
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com