RBTW voorkomt illegale smokkel van rambutan en bevroren leguanen naar Guyana

GFC NIEUWSREDACTIE – Op donderdag 7 september heeft het Regio Bijstandsteam West (RBTW) in Suriname een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen smokkelactiviteiten aan de Clarasluis.

Zes verdachten, waaronder een vrouw en twee minderjarige kinderen, werden aangehouden wegens vermeende overtredingen van de wetten tegen smokkel, economische delicten en de jachtwet.

De arrestatie volgde na een opmerkelijke achtervolging en een verdachte overdracht van smokkelwaar aan de Clarasluiswachter.

Het RBTW heeft hiermee niet alleen een smokkelpoging verijdeld, maar ook een potentieel gevaarlijke situatie aangepakt.

Het incident begon toen wetsdienaren een verdacht Noah-busje op hoge snelheid zagen rijden op de H.D. Soekhoeweg, achtervolgd door een personenauto in de richting van de Clarasluis.

OOK INTERESSANT
Waterzuiveringsinstallatiesysteem Pikin Saron in gebruik genomen

Gealarmeerd door dit gedrag begon de politie een tactische achtervolging. Bij de Clarasluis zagen de wetsdienaren dat een man genaamd Pee een zak met inhoud overhandigde aan de sluiswachter, die deze in een aangemeerde boot moest laden.

Tegelijkertijd haalden twee andere mannen zakken uit het Noah-busje om ze eveneens in de boot te laden. Toen de verdachten de politie opmerkten, probeerden ze te vluchten maar werden ze snel gearresteerd. Een van hen slaagde er echter in om in de boot te springen en met hoge snelheid weg te varen.

Bij doorzoeking van het Noah-busje werden 16 zakken met rambutan aangetroffen, terwijl in een andere plastic zak twee bevroren leguanen en 52 leguaneneieren werden gevonden.

OOK INTERESSANT
Man probeert ex-vrouw onder bedreiging van dolkmes te ontvoeren

In de personenauto werd de vrouw van de gevluchte bestuurder aangetroffen, samen met haar twee minderjarige kinderen. Het vermoeden bestaat dat de gevluchte bestuurder, zijn vrouw en kinderen betrokken waren bij een poging tot smokkel van de rambutan, leguanen en eieren naar Guyana.

Zowel de smokkelwaar als de voertuigen werden in beslag genomen door de politie, en de verdachten werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en voorgeleiding.

Na overleg met het Openbaar Ministerie werden de verdachten vrijgelaten, behalve de voortvluchtige bestuurder, wiens identiteit momenteel wordt vastgesteld in het lopende onderzoek.