fbpx

Raketvuur boven Taiwan door China moet worden veroordeeld, zegt Amerikaanse commandant

GFC NIEUWSREDACTIE- China’s recente beslissing om raketten boven Taiwan af te vuren is een “gorilla in de kamer” die moet worden veroordeeld, zei een Amerikaanse militaire topcommandant dinsdag.

Peking heeft deze maand enorme lucht- en zeeoefeningen uitgevoerd rond Taiwan in een woedende reactie op bezoeken van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en een delegatie van het Congres.

Die oefeningen omvatten het afvuren van meerdere ballistische raketten in wateren bij Taiwan – enkele van ’s werelds drukste scheepvaartroutes – en het was de eerste keer dat China een dergelijke stap heeft gezet sinds het midden van de jaren 1990.

“Het is heel belangrijk dat we dit soort dingen veroordelen. Ik weet dat men raketten boven Taiwan lanceert,” vertelde vice-admiraal Karl Thomas, commandant van de zevende vloot, aan verslaggevers in Singapore. “Als we dat gewoon laten gebeuren, en we veroordelen dat niet, dan is dat de volgende norm,” voegde hij eraan toe.

BEKIJK OOK
Zweden vindt nieuw lek in Russische gaspijpleiding

“Het is onverantwoord om raketten boven Taiwan te lanceren in internationale wateren, waar de scheepvaartroutes, waar vrije scheepvaart opereert.”

De Zevende Vloot is gestationeerd in Japan en is een kernonderdeel van de marine aanwezigheid van Washington in de Stille Oceaan.

Tijdens de oefeningen van deze maand meldden Chinese staatsmedia dat sommige van de ballistische raketten die door het Volksbevrijdingsleger werden afgevuurd, een traject volgden direct boven de Taiwanese hoofdstad Taipei, een nieuwe escalatie die Beijing niet kon bevestigen.