fbpx

Raghoebarsing: Weinig middelen blijven over voor ontwikkeling land door schuldenlast

GFC NIEUWSREDACTIE- Alle inkomsten van de staat Suriname worden besteedt aan het overheidsapparaat, subsidies en het aflossen van schulden.

De schuld bij de oliemaatschappijen bedraagt USD 70 miljoen. De rente voor de Oppenheimerschuld is USD 6 miljoen per maand.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning, zegt dat er hierdoor weinig middelen overblijven voor de ontwikkeling van het land.

Er zullen maatregelen getroffen worden, maar Raghoebarsing geeft de garantie dat de armsten niet getroffen zullen worden.

“Als we tot structureel herstel en groei van de economie willen overgaan, dan zullen wij maatregelen moeten treffen. Daarom zullen subsidies worden afgebouwd”, zegt zijn collega-minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking (BIBIS).

Middels subject subsidie zal een groot deel van de samenleving tegemoetgekomen worden. De ‘moni karta’ is daarom in het leven geroepen om de sociaal zwakkeren te ondersteunen, vertelt Ramdin.

OOK INTERESSANT
Verhoging tandheelkundige diensten JTV

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag het sociaal programma van de regering officieel gelanceerd. Dit betekent dat per vandaag kwetsbare groepen in onze samenleving via het “Moni Karta systeem’ van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, een koopkrachtversterking krijgen van SRD 1800 per maand. Dit gebeurt naast hun bestaande sociale uitkeringen.

Het is de bedoeling om via dit sociaal programma tussen de 40.000- 60.000 huishoudens te voorzien van de koopkrachtversterking. Dit bedrag dient als compensatie voor 7 categorieën: brandstof, elektriciteit, water, gas, basisvoeding, transport en medicamenten.

Het staatshoofd roept Moni Karta-houders op om deze gelden die worden uitbetaald door de regering goed te gebruiken en die niet te verspillen.