“President wil meer grip op geïnfiltreerde politiekorps”

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse advocaat Hugo Essed noemt de overdracht van de vorige naar de huidige regering een onvoltooide machtsoverdracht.

Volgens Essed is de macht op papier overgedragen, maar op het gebied van de gewapende machten en veiligheidsdiensten is dat nog niet gebeurd, zegt hij in gesprek met ABC.

Essed heeft de indruk dat de benoemingen van Shivanand Ramlall tot directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en commissaris van Politie te maken hebben met dit machtsvraagstuk.

“De president zou gekozen hebben een vertrouweling aan te stellen in deze functies. Hierdoor is er meer grip op het politieapparaat dat geïnfiltreerd is,” zegt Essed.

De jurist is echter van mening dat waar er fouten zijn gemaakt, de zaken gecorrigeerd dienen te worden.

Essed: “President Santokhi heeft de macht overgenomen door het tekenen van een protocol. De minister van Defensie heeft overgenomen door het tekenen van een protocol. Echter kwamen ze enige tijd erachter dat zij een vodje papier hebben getekend, omdat de feitelijke macht met name, als het gaat om het bezit van wapens, ergens anders lag.”

“We focussen ons allemaal op de benoeming van de heer Ramlall als commissaris van politie, maar hij is tegelijkertijd ook benoemd tot directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid, welk instituut op dit moment in Suriname geacht wordt bovenaan de column te zitten qua veiligheidsdiensten.”

Essed zegt niet te kunnen beoordelen of de Surinaamse Politiebond gelijk heeft door de benoeming van Ramlall af te wijzen. “Echter wat speelt, is de wens van de president om controle te krijgen over het Korps Politie Suriname, waarvan eigenlijk niet duidelijk is of het korps helemaal zuiver is,” aldus Essed.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER