fbpx

President Santokhi wil meer informatie over 4% transactiekosten banken en waarom valuta van cambio’s niet wordt geaccepteerd

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi van Suriname heeft in het weekend verklaard dat hij de opdracht gegeven heeft aan de Centrale bank van Suriname (CBvS) om te onderzoeken waarom valuta gekocht bij cambio’s niet geaccepteerd wordt en waarom transactiekosten van 4% in rekening worden gebracht.

Het is nadrukkelijk door de president aangegeven dat dit geen beleid is van de regering, maar dat het een beleid is van de commerciële banken. De CBvS dient de samenleving beschermen en moet conform de Bankwet handelen.

De president heeft aangegeven dat dit vernietigend is voor de economie, voor ondernemerschap en dat hiermee het beleid van de regering ondermijnd wordt.

Het is juist nu het moment volgens de President dat de economie bezig is te herstellen, de steun van de bancaire sector nodig is om de economie en het vertrouwen in de banken verder te herstellen, worden dit soort maatregelen door de banken genomen. Dit wordt volgens de President in de samenleving gebracht, alsof hij zulke maatregelen laat treffen.

BEKIJK OOK  Na 21 jaar weer rij-instructeursopleiding in Suriname

Santokhi heeft nadrukkelijk gezegd dat dit niet het beleid van de regering is en dat dit zeker niet goed is voor de sameleving, ondernemerschap en ook personen die bancaire zaken willen doen. De samenleving moet vertrouwen in de banken hebben en makkelijk zaken met hun kunnen doen. En niet dat banken letterlijk geld afpakken van ondernemers en ook de samenleving die bij de banken een rekening hebben.

De CBvS moet erop toezien dat de commerciële banken conform de instructies van de CBvS handelen. De president heeft de Governor van de CBvS de opdracht gegeven om het bovengenoemde te onderzoeken en dat de commerciële banken dit terug draaien.