fbpx

PL herdenkt samen met first lady en ‘Jawa’ parlementariërs van NDP en VHP Javaanse immigratie te Mariënburg

GFC NIEUWSREDACTIE- Het staat buiten kijf dat de eenheid binnen de ‘Jawa'( Javanen) bij elkaar gesmeed, dient te worden.

Het is immers een voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van niet alleen de op drie na grootste bevolkingsgroep van Suriname, maar ook de gehele natie. Dit was de rode draad van de verschillende toespraken bij de herdenking van 132 Javaanse immigratie te Mariënburg in het district Commewijne, welke een evenement was van Pertjajah Luhur (PL).

Het bijzondere aan deze activiteit was dat de parlementariërs van Surinaams Javaanse komaf van de VHP en de NDP, respectievelijk Soerjani Mingoen en Ann Sadi ook aanwezig waren.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken sprak vol respect over de offers die de eerste 94 Javaanse immigranten hebben gebracht om de weg te plaveien voor de vele duizenden die daarna kwamen. Het waren volgens hem erbarmelijke en moeilijke leefomstandigheden, waaronder de kolonie gediend moest worden.

Alhoewel de saamhorigheid er nog steeds is onder de Jawa, was die de afgelopen periode afgenomen. “Met de viering van het Javaans nieuwjaar komt de bewustwording er langzamerhand van het Javanisme, weer op gang bij de groep,” liet de bewindsman optekenen. Hij doet een daarom een dringend beroep op de gemeenschap: “laat de generatie na ons met trots kunnen zeggen AKU WONG JOWO!”

De felicitaties namens President Chan Santokhi werden overgebracht door zijn wederhelft Melissa Santokhi. Met een dosis vertrouwen, geloof en visie hebben de immigranten zich staande weten te houden en zich ook weten te ontwikkelen, schetste de presidentsvrouwe het beeld van de Javaan van de afgelopen 132 jaren.

“De samenleving zou vertrouwen in zichzelf moeten hebben om zichzelf en het land te ontwikkelen, zoals onze voorouders dat hadden toen zij naar ons land kwamen,” stipte first lady Santokhi aan. Het vertrouwen moet, volgens haar blijven, zodat samen de moeilijke tijden worden overbrugd.

BEKIJK OOK
Germaine Rolador leidt nieuw bestuur JCI Female

Waardering en erkenning krijgen voor de rol en betekenis van de Jawa in de algehele ontwikkeling van Suriname, waren de sleutelwoorden tijdens de toespraak van PL-voorzitter Paul Somohardjo. Volgens hem blijkt dat nog niet het geval te zijn binnen het politiek landschap. “Alleen door samenwerking van alle groepen kan het land worden opgebouwd op basis van respect, gelijkwaardigheid en eerlijkheid.”

Ook NDP-parlementariër van Commewijne Ann Sadi ziet geen weg terug voor de Jawa. “We moeten een eenheid vormen, ongeacht ons herkomst. De eenheid zou vanaf thuis al moeten beginnen, we moeten eenheid vormen als 1 Suriname, omdat we hier verder moeten gaan.”

Soerjani Mingoen, VHP-parlementariër van Commewijne, gaf in haar toespraak aan dat de Javaan in de afgelopen 132 jaar duidelijk is geïntegreerd in Suriname met zowel het materiële als immateriële erfgoed, welke een onuitwisbare stempel heeft gedrukt in de Surinaamse diversiteit.

Deze herdenking is een jaarlijks evenement van de Pertjajah Luhur, waarbij op 8 augustus ook groots is uitgepakt in Nickerie. In beide districten zijn kransen gelegd voor de Javaanse contractarbeiders, die de moed en durf hebben gehad de oversteek te doen naar een onbekend land. Weliswaar onder valse voorwendsels, hebben zij toch onder moeilijke omstandigheden hun plek gegrift in de Surinaamse geschiedenis, als een groep noeste arbeiders die het beste voor hun nageslacht hebben achtergelaten.