fbpx

Peuters, laat ze spelen, ontdekken en leren

GFC NIEUWSREDACTIE- Negen kinderdagverblijven in Wanica zijn van start gegaan met de training van hun peuterleidsters in het educatief programma ‘Play, discover & learn’.

Het is een intensieve training die in september wordt afgerond waarbij directe implementatie plaatsvindt binnen het kinderdagverblijf. Play, discover & learn is ontwikkeld door Saga Interproject en wordt ondersteund door UNICEF Suriname.

Saga Interproject is ook bekend van de Prey Skoro voorscholen en de educatieve mediasites Basic Learning4kids die zij onder haar beheer heeft.

Het programma Play, discover & learn bestaat uit 2 delen: een stimulatieprogramma voor peuters en een Parenting Program voor ouders. Het stimulatieprogramma versterkt de medewerkers van de kinderdagverblijven/ peuterscholen in het gericht stimuleren van de kinderen.

Het Parenting Program is gericht op het versterken van de driehoek kind-ouder-leidster, zodat vroege stimulatie/leren/opvoeding via het Kinderdagverblijf en thuis nauw op mekaar zijn afgestemd.

“Wij willen de peuters in deze belangrijke fase van hun leven versterken, zodat ze een goede start maken op de basisschool” Daarnaast krijgen de leidsters vaardigheden hoe zij de ouders het best kunnen coachen en begeleiden, zegt Yvonne Karels-Helslijnen, programma-manager van Saga.

Het curriculum kent 9 thema’s en het eerste deel bestaat uit 30 verschillende lessen. Elke les begint met een educatieve film en heeft opdrachten voor de peuters. Voor de uitvoering van het curriculum heeft elk kinderdagverblijf een beamer en laptop gekregen.

Joan Nibte, directeur van ‘Urazo oppas en peuterschool’ zegt: “Deze training heeft ons veel geleerd over hoe wij meer uit onze peuters kunnen halen door ze op hun eigen niveau te stimuleren. Elke zaterdag ben ik paraat en wil niets missen. Het is echt een interessante training en programma!”

BEKIJK OOK
Kosteloze medische en tandheelkundige diensten voor personen in Apoera

Met UNICEF als samenwerkingspartner ontwikkelt Saga Interproject verschillende educatieve programma’s voor de voorschoolse leeftijd. Deze training is een pilot en er worden meerdere kinderdagverblijven per district getraind. Voor de groep die nu getraind wordt, komt er een nascholingstraject om de kennis op peil te houden.

Irfan Akhtar, UNICEF Deputy Representative Guyana & Suriname: “Parenting is often considered a rewarding and at the same time also the most difficult job in the world, while there is no one best way to do it, it’s those programs that matter. Providing stimulation & learning for a child and at the same time also focus on strengthening and supporting parents, can make a difference in achieving the best for our children.”

Ter afsluiting van de training bemannen de deelnemende kinderdagverblijven een activiteitenstation tijdens een groot afsluitend vakantie evenement van ‘Wani&Sabi on the road’ voor peuters van kinderdagverblijven, zodat hun kennis ook gedeeld wordt.

Op 31 augustus wordt dit evenement in de Paramaribo Zoo gehouden.

Yvonne Karels-Helslijnen; “Wij hopen met het programma ‘Play, discover & learn’, dat in de kinderopvang de stimulatie van peuters wordt vergroot”.