fbpx

Peuters en begeleiders doen mee aan educatieve Wani & Sabi event

GFC NIEUWSREDACTIE- Het was een gezellige drukte in de Paramaribo Zoo, grote versierde tenten en heel veel peuters in gele en rode Wani & Sabi T-shirts.

Dit weekend werd het 1e Wani & Sabi Big event voor peuters en hun begeleiders.

In oktober 2021 is het educatieve programma “Wani & Sabi on the road” gestart, waarbij kinderdagverblijven bezocht werden door Saga Interproject om samen met de peuters en hun leidsters een educatieve activiteit uit te voeren.

“Wij willen zo veel mogelijk peuters bereiken en vandaar ook dat wij vandaag een Big event organiseren voor de peuters en hun begeleiders”, zegt Yvonne Karels-Helslijnen, programma-manager van Saga Interproject.

“In 12 activiteitenstations worden verschillende educatieve activiteiten gedaan, die verschillende vaardigheden bij de peuters stimuleren. Wij laten ze spelen, ontdekken en leren door ze zoveel mogelijk dingen zelf te laten doen.”

Vandaag ontvangen ook 25 deelnemers van 9 kinderdagverblijven uit Wanica hun certificaat. In juni 2022 is een start gemaakt met de training van hun peuterleidsters in het educatief programma ‘Play, discover & learn’.

Het is een intensieve training waarbij directe implementatie plaatsvindt binnen het kinderdagverblijf. Play, discover & learn is ontwikkeld door Saga Interproject en wordt ondersteund door UNICEF Suriname.

Saga Interproject is ook bekend van de Prey Skoro voorscholen en de educatieve mediasites Basic Learning4kids Suriname die zij onder haar beheer heeft.

Marianne Djojodikromo, directrice van “De Teddybeertjes” geeft aan: “Het programma heeft ons een nieuwe kijk gegeven op onze leermomenten. Hoe je op een andere manier naar het gedrag van het kind kijkt.

De nieuwe methode van Play, discover & learn sluit aan bij de behoefte van het kind, maar ook de ouders krijgen door de begeleiding en coaching beter begrip en zicht op wat hun kind nodig heeft. Het traject heeft ons geholpen anders te kijken naar kinderen.”

BEKIJK OOK
Onderwijs is achterstand aan het inhalen, jarenlang alles verwaarloosd

Het programma Play, discover & learn bestaat uit 2 delen: een stimulatieprogramma voor peuters en een Parenting Program voor ouders. Speciaal voor de kinderdagverblijven is een curriculum ontwikkeld. Dit bestaat uit thema’s verdeeld over verschillende lessen, aangevuld met educatieve films.

Naast peuter-stimulatie wordt gericht gewerkt aan het versterken van de driehoek kind-ouder-leidster door coaching en begeleiding van de ouders. Hierdoor zijn vroege stimulatie, leren en opvoeding via het kinderdagverblijf en thuis nauw op elkaar afgestemd.

De training werd afgesloten door de deelnemende kinderdagverblijven een activiteitenstation te laten bemannen tijdens dit grote afsluitende vakantie evenement van ‘Wani & Sabi on the road’. Zo konden zij de opgedane kennis en ervaring inzetten voor alle peuters van kinderdagverblijven in de Paramaribo Zoo.

Met UNICEF als samenwerkingspartner ontwikkelt Saga Interproject verschillende educatieve programma’s voor de voorschoolse leeftijd. Speciaal hiervoor zijn de films van “Wani & Sabi” en “De verhalen van Nyah” ontwikkeld, een serie educatieve en informatieve kinderfilmpjes die volledig gericht zijn op Surinaamse kinderen. Deze filmpjes worden via Televisie (ATV 12.3), YouTube en Facebook (Basic Learning4kids Suriname) beschikbaar gesteld om een zo groot mogelijk bereik van de doelgroep te realiseren.

Irfan Akhtar, UNICEF Deputy Representative Guyana & Suriname geeft aan: “Parenting is often considered a rewarding and at the same time also the most difficult job in the world, while there is no one best way to do it, it’s those programs that matter. Providing stimulation & learning for a child and at the same time also focus on strengthening and supporting parents, can make a difference in achieving the best for our children.”