fbpx

Periode van nationale rouw in Zuid-Korea na dood 153 personen bij halloweenfestiviteiten

GFC NIEUWSREDACTIE- In Zuid-Korea is vanwege de dodelijk paniek die gisteren ontstond tijdens halloweenfestiviteiten in Seoel een periode van nationale rouw afgekondigd.

Tot nu toe zijn 153 doden en 82 gewonden geteld, onder wie 19 ernstig gewonden.

De slachtoffers zijn voor het merendeel tieners en jonge twintigers die op de halloweenfestiviteiten in de hoofdstad waren afgekomen. Volgens de brandweer gaat het in ieder geval om 97 vrouwen en 54 mannen. Onder hen zijn minstens 19 buitenlanders uit onder meer Iran, Oezbekistan, China en Noorwegen. Over mogelijke Nederlandse slachtoffers zijn er vooralsnog geen berichten.

“In het centrum van Seoel heeft een tragedie plaatsgevonden, een ramp die nooit had mogen plaatsvinden”, zei de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol vandaag. “We zullen de oorzaak van het drama rigoureus onderzoeken, zodat een soortgelijk ongeval zich in de toekomst niet meer zal voordoen.”

Het drama speelde zich gisterenavond af in de populaire uitgaanswijk Itaewon. Naar schatting waren tienduizenden mensen samengekomen in de wijk voor de festiviteiten, de eerste sinds Zuid-Korea vorige maand de mondmaskerplicht ophief.

BEKIJK OOK
Vier studenten gedood in Amerikaanse staat Idaho

Op een bepaald moment hoopte een enorme mensenmassa zich op in een paar smalle straatjes met cafés en bars. Op beelden die rondgingen op sociale media was te zien hoe de straten uitpuilden met een feestende menigte. Er was paniek en feestvierders raakten in de verdrukking, met meer dan honderd doden als gevolg. Op beelden is goed te zien hoe overvol de straten waren:

Slachtoffers werden op straat gereanimeerd. Ongeveer 1700 hulpverleners werden naar Itaewon gestuurd. Er zouden nog 355 mensen als vermist zijn opgegeven in Seoel.

President Yoon beval zijn diensten zondag de veiligheidsmaatregelen te herzien. Zijn regering belooft ook medische hulp aan de gewonden en de nabestaanden van de slachtoffers te ondersteunen bij de begrafenissen.